Academici gezocht! Wat is jouw ervaring met ‘brain drain’ en ‘brain gain’?

Nederlandse universiteiten internationaliseren in rap tempo. Studenten en wetenschappers komen uit alle windstreken hierheen voor onderwijs en onderzoek. Waarom is Nederland zo populair? En wat betekent dat voor de landen waar een ‘braindrain’ ontstaat? Graag hoor ik van jullie!
Toen ik dit voorjaar schreef over het bekostigingsmodel van het Nederlandse hoger onderwijs, viel mijn oog op het groeiende aandeel buitenlandse studenten en wetenschappers. Het was me al eerder opgevallen dat ik binnen de muren van ‘mijn’ Rijksuniversiteit Groningen, waar ik studeerde, steeds vaker andere talen hoorde. Nu had ik daar ook een verklaring voor.
Sinds 2006 verviervoudigde het aantal internationale studenten in Nederland, van 12.609 naar 56.169 in 2018.* Ook de hoeveelheid buitenlandse wetenschappers groeide in die jaren flink, van 1.257 in 2003 naar 2.711 in 2016.* Aan de TU Delft, TU Eindhoven en Universiteit Maastricht werkten in dat jaar zelfs meer buitenlandse wetenschappers dan* Nederlandse.*
Al dat buitenlandse talent komt ergens vandaan. Waar wij in Nederland de vruchten plukken en worstelen met een gebrek aan collegezalen of huisvesting, zijn er landen waar juist de ‘braindrain’ voor problemen zorgt. We zijn verwikkeld in een war for talent, zoals de Nederlandse Vereniging van Universiteiten (VSNU) het noemt.*
Om me daar nog beter in te kunnen verdiepen, roep ik jullie hulp in.
Wat betekent die leegloop?
Ik ben op zoek naar internationale academici in Nederland, die mij kunnen vertellen over hun redenen om hier naartoe te komen, en hoe ze aankijken tegen de situatie in hun land van herkomst. Maar ook naar niet-Nederlandse academici die juist zijn gebleven in een land waar sprake is van leegloop, en die van dichtbij meemaken wat de gevolgen zijn.
Ook verhalen van Nederlandse academici over de braindrain zijn welkom. Misschien ben of ken je wel een Nederlandse academicus die werkzaam is in een land waar talent wegtrekt. Of ben je (als beleidsmedewerker) betrokken bij een initiatief om braindrain in Nederland te voorkomen, of juist om meer talent binnen te halen en te laten blijven.
Heb je ideeën over hoe de scheve balans in mobiliteit in evenwicht kan worden gebracht?
Heb je ideeën over hoe de scheve balans in mobiliteit in evenwicht kan worden gebracht? Over hoe de negatieve gevolgen van de internationalisering van het hoger onderwijs beperkt kunnen worden? Of heb je aanvullende vragen die ik nog niet gesteld heb? Laat het me weten.
Mocht je je ervaring willen delen, reageer dan onder dit bericht. Je kunt me ook mailen op koenmaree@gmail.com of een bericht sturen op Twitter. Met de input hoop ik meer inzicht te krijgen in de oorzaken en de gevolgen van de mobiliteit van wetenschappers en studenten, en op zoek te gaan naar oplossingen voor de scheve balans.
Misschien benader ik sommigen van jullie voor een gesprek, waar je uiteraard ook nee op mag zeggen. Het zou ook kunnen dat ik je bijdrage gebruik als achtergrondinformatie. Alvast bedankt voor alle hulp!