Vrijdagquiz #9: Het antwoord. Deze ‘Eiffeltoren’ stond in... China

Op vrijdagen houden we een quiz die een beroep doet op je online zoekvaardigheden en creativiteit. Deze week even geen nieuwe quiz, maar wel het antwoord van de vorige editie over een bekende toren. En nog een toevoeging over de quiz over Eliud Kipchoge.
De vraag van de vorige quiz was simpel. Waar is deze foto genomen?

Op het eerste gezicht zou je denken: de Eiffeltoren! Maar dat is natuurlijk te makkelijk. Maar wat is het dan wel? Sommige lezers dachten eerst een radioantenne, maar al vrij snel zat iedereen op het spoor van een replica.
Lezer Suzanne ontdekte dat er ten minste negen zijn op de wereld, waarvan die in Texas blijkbaar een cowboyhoed op de top heeft. Zo leer je nog eens wat.
Het is voor de meesten vrij snel duidelijk dat het de Eiffeltoren in Tianducheng, China moet zijn. Maar hoe dit te bewijzen? Er is geen Google Street View in China beschikbaar.
Lezer Mas Yoris bekijkt *de locatie eerst van boven, via Google Earth, een programma dat je kunt downloaden en waar meer functionaliteit in zit dan in Google Maps.

Je kunt bijvoorbeeld makkelijk oude satellietbeelden zien en zo blijkt dat als je teruggaat in de tijd deze toren en dit gebied vrij recentelijk zijn aangelegd.

Mas Yoris: ‘Op de foto is een muurtje te zien op de voorgrond. De Eiffeltoren is gebouwd midden in een cirkel met een straal van 185 meter, ongeveer ook de afstand die ik inschat tussen de Eiffeltoren en plek waarop de foto gemaakt is. De foto is wat korrelig, dus misschien iets minder recent. Met behulp van de ‘show historical image slider’ in Google Earth kun je zien dat tot mei 2016 naast de rondweg een muurtje te zien is. De foto zou dan voor 2016 genomen moeten zijn.’
Andere lezers laten Google links liggen en grijpen meteen naar de Chinese variant Baidu.* Het is even puzzelen hoe dat werkt. Suzanne vindt hiermee deze locatie, maar het muurtje op de foto ontbreekt.*

Anthonie ontdekt* dat je met Baidu ook terug in de tijd kunt gaan. Hij krijgt dit plaatje dan naar boven.

Maar het is Mas Yoris die uiteindelijk het juiste plaatje vindt in Baidu Street View, het plaatje dat wij hebben gebruikt. De foto is in 2014 gemaakt.

We zijn er nu bijna. Want wat zijn dan de geocoördinaten?
- Mas Yoris denkt 30.385709, 120.245485.
- Erik komt echter op 30.383235, 120.249962.
Deze zijn bijna hetzelfde, maar niet helemaal. Dat komt niet per se doordat Mas Yoris en Erik een andere locatie hebben gevonden. We zijn hier blijkbaar gestuit op wat het ‘China GPS shift problem’ wordt genoemd.* Verschillende kaarten komen niet overeen. De GPS zet je voor dezelfde coördinaten op een andere locatie.
Lezer Erwin vertelt dat hij in zijn werk hier vaker tegenaan is gelopen in China. Hij zegt:
- Google Satellite komt overeen met data van klant.
- Google Roadmap vertoont een serieuze shift [een verschuiving dus, DT] (ligt soms meer dan 500 meter te veel naar het westen).
- Bing Roadmap vertoont een serieuze shift voor één locatie (ligt soms meer dan 500 meter te veel naar het oosten), is feitelijk afwezig voor de andere locatie.
- Bing Aerial verschilt per tile (foto's van betere kwaliteit kloppen vrij redelijk, mindere tiles wijken ook rustig 100-200 meter af).
- OpenStreetMap komt overeen met data van klant.
Wederom, weer wat geleerd. Je kunt dus niet blind vertrouwen op dit soort kaarttechnologie.
En de winnaar is...
Iedereen heeft mooi werk geleverd en daarom ga ik dit keer voor de snelste: Thomas,* proficiat.
Dan nog dit...
Net zomin je dus blind op kaarttechnologie kunt vertrouwen, moet je ook uitkijken met metadata in foto’s. Lezer Jaap had nog wat belangrijks* te melden over de quiz van de week daarvoor. In die quiz liet ik deze foto zien met de vraag waar Eliud Kipchoge was op het moment dat de foto werd genomen.

Bij deze vraag moet je ook rekening houden met het tijdverschil tussen Nairobi (waar de foto is genomen) en Wenen (waar Kipchoge liep). Ook hielden sommigen vorige week rekening met de vertraging in de uitzending – die vertraging was namelijk fors. Op het moment dat de foto genomen werd, was Kipchoge al bijna bij de finish.
Maar we hebben iets over het hoofd gezien, waar Jaap ons op heeft gewezen.
Ook hij was op zoek naar het moment dat de foto is genomen. Die tijd kun je in principe in de metadata van de foto vinden, bijvoorbeeld door de foto even door een exifviewer te halen, een tooltje dat die metadata uit het bestand kan lezen.
Alleen waar niemand, behalve Jaap dus, aan had gedacht: klopt die tijd op de camera wel? In de metadata staat ook het type camera, een Canon EOS 5D Mark IV met registratienummer 183056001264. In de handleiding staat dat je de tijd zelf moet instellen. Daarom is Jaap gaan zoeken naar een referentiefoto waarop een betrouwbare tijd te zien is en die vond hij.
Hij schrijft: ‘Het betreft een foto van een arrivals-bord van Jomo Kenyatta International Airport arrivals T1A genomen in maart na het ongeluk van Ethiopian Airlines vlucht ET302. Daarop staat de tijd vermeld van 13:20 … om zeker te zijn heb ik gezocht naar de installatie van de terminal. Het betreft een nieuwe terminal geopend in 2015.
In deze video* is te zien dat het passenger handling-systeem gebouwd is door Vanderlande – passenger handling system. Dit is dezelfde bouwer als van Schiphol … redelijke kans dat die klok op 13:20 wel klopt dus. Ik zit alleen wel met een 60 seconden window omdat die klok geen secondes aangeeft.’
In de metadata van de foto is hetzelfde registratienummer te vinden van de camera ‘dus de kans is aanzienlijk dat de afwijking van de camera tussen de 00:02:29 en de 00:03:29 is’. Een tijdsverschil waar je rekening mee moet houden als je de locatie van Kipchoge op het moment van de foto wilt bepalen.
Jaap plaatst Kipchoge op dat moment daarom op 86 tot 451 meter voor de finish. Complimenten Jaap voor dit uitzoekwerk!
Tot slot nog een tip
Lezer Jonna had een goede tip voor het zoeken naar beelden op straatniveau (omdat Google Street View ook niet overal komt): Mapillary.* Ik had er nog nooit van gehoord, maar het lijkt me een mooie aanvulling voor je online speurkit.