De Correspondent presenteert: Een avond over euthanasie bij dementie. Kom je ook?

Henk Blanken
Gastcorrespondent Dood & Aftakeling
Illustratie van Tzenko, pen en papier, verschillende handen houden een microfoon omhoog
Illustratie: Tzenko (voor De Correspondent)

Iemand die diepdement is, mag niet meer kiezen voor euthanasie. Wat betekent dit voor patiënten, naasten, artsen, en beleidsmakers? Op 27 november organiseren we in TivoliVredenburg in Utrecht een avond over euthanasie bij dementie.

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Bij vrouwen is dat zelfs één op de drie.

Door mijn eigen ziekte raakte ik gefascineerd door dementie en de dood. Ik heb parkinson, en daardoor een grote kans om dement te worden. Ik werd correspondent Dood en Aftakeling, en onderzocht het Nederlandse euthanasiebeleid. 

Dat is nog niet zo liberaal als we denken, ontdekte ik. Ik verwerkte mijn onderzoek en mijn eigen verhaal in mijn nieuwe boek: Dit boek is mijn zoektocht naar een oplossing voor het dementiedilemma.

Want een dilemma is het zeker: als je nog niet dement bent, onderteken je een wilsverklaring die je een zachte dood belooft. Maar wanneer je eenmaal diepdement bent, is die wilsverklaring niet meer geldig. Je moet éérder dan dat er uitstappen, of wachten tot het bittere eind.

Waarom is het in Nederland, het land met het ‘liberaalste’ euthanasiebeleid ter wereld, zo moeilijk om op tijd te sterven? Is er een weg uit dit dilemma?

In Beginnen over het einde stel ik de achterblijversclausule voor. Ik wil dat iemand die afstevent op dementie een naaste de volmacht kan geven om haar wilsverklaring te bevestigen, als zij dat niet meer kan.

De arts zal zich veiliger voelen bij euthanasie, omdat hij zich in zijn verantwoording bij een toetsingscommissie, medisch tuchtcollege of strafrechter kan beroepen op de steun en het besluit van de achterblijvers.

In debat: is de achterblijversclausule een realistische oplossing?

Op 27 november zetten we mijn voorstel op scherp. Zou de achterblijversclausule echt werken? Hoe dan? En kun je zoiets wel vragen van je achterblijvers?

Over deze en andere vragen ga ik in TivoliVredenburg in Utrecht in debat met drie gasten:

  • Suzanne van de Vathorst, hoogleraar Kwaliteit van de laatste levensfase, dementie en sterven, overziet het hele veld.
  • Gert van Dijk is ethicus bij de artsenfederatie KNMG.
  • Historicus Carin Gaemers stelde met Hugo Borst manifesten op voor betere verpleeghuiszorg.

Het debat wordt gepresenteerd en gemodereerd door onze presentator Lex Bohlmeijer

Nu zijn 280.000 Nederlanders dement. Over dertig jaar zijn dat er 680.000. Dat betekent dat wij straks allemaal te maken hebben met dementie. Of we nou patiënt of naaste zijn, zorgverlener of beleidsmaker, niemand kan zich nu onttrekken aan een gesprek over het einde. Dus beginnen wij erover op 27 november.

De avond vindt plaats in de zaal Cloud Nine in TivoliVredenburg. De deuren gaan om 19.30 uur open, en het programma begint om 20.00 uur. Kom ook! En neem je naasten mee.