Luister deze winter mijn boek ‘De tweede – over het zijn en krijgen van een tweede kind’

Lynn Berger
Correspondent Zorg
Illustratie: Jedi Noordegraaf (voor De Correspondent)

Deze winter publiceren we elke week een aantal hoofdstukken uit de audioversie van mijn boek De tweede. Vandaag: waarom de meeste ouders een tweede kind willen en waar onze angst voor jaloezie vandaan komt.

De eerste moord in de Bijbel, die van Abel, door Kaïn, was het gevolg van broederlijke jaloezie. Je hoeft Shakespeare er maar op na te slaan, of de sprookjes van Grimm, en haat en nijd tussen broers en zussen vliegen je om de oren. Volgens Sigmund Freud, wiens denkbeelden nog altijd van invloed zijn op onze kijk op de menselijke psyche, moesten ‘vijandige gevoelens ten aanzien van broers en zussen’  

Het is een wonderlijke paradox: de meeste ouders willen graag een tweede kind – zodat de eerste een speelkameraad heeft, een bondgenoot, een broer of zus. Tegelijkertijd vertellen we elkaar al eeuwenlang verhalen over hoe broers en zussen elkaar het leven zuur kunnen maken – hoe het tweede kind de eerstgeborene van de troon stoot, hoe broers en zussen vechten om de liefde en/of erfenis van hun ouders, om de eerste plaats. 

Voor mij was die paradox een van de aanleidingen voor het schrijven van mijn boek De tweede, dat begin 2019 uitkwam.

Dat boek gaat over het zijn en krijgen van een tweede kind. Maar vooral gaat het over ouders en kinderen, over broers en zussen, over de vele aannames en stereotypen rondom het gezin, en hoe die ons vormen. En als je wilt, kun je er vanaf vandaag naar luisteren, want we doen je de audioversie van het boek cadeau. 

Deze winter publiceren we wekelijks een aantal hoofdstukken uit het audioboek van De tweede. Die verschijnen in het van De Correspondent. Alles in één keer luisteren kan ook, want in het podcastkanaal van  staan ze

We trappen af met de proloog en de eerste twee hoofdstukken. In de proloog vertel ik over de aanleiding voor, en gedachte achter, het boek. In hoofdstuk 1 breng ik een kleine geschiedenis van de jaloezie – en dan vooral van ideeën over de onvermijdelijke en zelfs schadelijke invloed van jaloezie tussen broers en zussen, die vanaf de negentiende eeuw opgeld deden. In hoofdstuk 2 vergelijk ik die ideeën met de praktijk, die zoals wel vaker een stuk weerbarstiger blijkt dan de theorie. 

Veel luisterplezier!