De Correspondent
Lynn Berger - De tweede - het audioboek aflevering 2
SoundCloud
Luister hier naar de tweede aflevering van het audioboek

Maken kinderen hun ouders gelukkig? Sociale wetenschappers krijgen maar geen genoeg van die vraag. Geregeld komt uit onderzoek naar voren dat het antwoord ‘nee’ of ‘hooguit tijdelijk’ is – tot grote verbazing, vaak, van de wetenschappers  

En dan ligt het er ook nog maar net aan om welk kind het gaat: zo blijkt de geboorte van een eerste kind een flinke gelukspiek bij de ouders teweeg te brengen, terwijl een tweede kind hooguit een bescheiden piekje veroorzaakt. Vanaf het derde kind blijft de extra dosis geluk   

De verklaring, aldus de wetenschapper die daar achter kwam: het krijgen van een tweede kind kind is net wat minder bijzonder dan het krijgen van een eerste, omdat je het als ouder Oftewel, herhaling haalt de glans eraf. Het zet te denken: misschien is geluk niet de belangrijkste motivatie En ook: welke verschillen zijn er nog meer, tussen de herhaling en de primeur?

Ouderschap ‘in de herhaling’

Deze winter publiceren we wekelijks een aantal hoofdstukken uit de audioversie van mijn boek, De tweede – Over het zijn en krijgen van een tweede kind. Een luistercadeautje voor de donkere dagen. Deze aflevering gaat over de vraag hoe het voor ouders is om, met de komst van een tweede, het ouderschap ‘in de herhaling’ te gooien. En het gaat over hoe het voor kinderen is om op te groeien met – of  zonder – broer of zus. 

In hoofdstuk 3 verdiep ik me in het verschil tussen eerste en tweede keren, en de manier waarop herinnering, herhaling en routine elkaar beïnvloeden. Hoofdstuk 4 gaat over de aannames achter de tweede-kinderwens, en hoe terecht die zijn. Zijn enig kinderen bijvoorbeeld echt zo zielig? En is het opgroeien met een broer of zus altijd goed voor je? In hoofdstuk 5, ten slotte, laat ik de wetenschap voor wat ze is, en vertel ik over hoe het voelt wanneer je als ouders niet meer in de meerderheid bent. 

Luister je liever het hele boek in één ruk door? Dat kan ook, want in het podcastkanaal van staan ze  

Veel luisterplezier!

Meer lezen of luisteren?

De kracht van herhaling, herhaling, herhaling Vernieuwing is het mantra van deze tijd. Het tegenovergestelde daarvan, herhaling, geldt als stilstand. Maar juist door dingen twee, drie of misschien wel dertig keer te doen, ontstaat ruimte voor reflectie en vernieuwing. En daarin schuilt een onverwachte vreugde. Je kan mijn essay over herhaling hier lezen of luisteren. De tweede – Over het zijn en krijgen van een tweede kind Hoe is het om een kind te krijgen wanneer je er al een hebt? Wat betekent het om de tweede te zijn in een wereld die draait om de primeur? In het boek ‘De tweede’ neemt Lynn Berger je mee in haar fascinerende zoektocht om het tweede kind en de tweede keer beter te begrijpen. Lees hier meer over De tweede.