Beste,

Laat ik mijn nieuwsbrief beginnen met een tikje oud nieuws: mijn mega-explainer over het EU-migratiebeleid is vertaald naar het Engels! Twee weken terug verscheen op The Correspondent Voor iedereen die meer wil snappen over wat die veelgehoorde term – ‘EU-migratiebeleid’ – nu precies inhoudt.

Spoiler alert: die houdt zó veel in dat we nauwelijks van een beleid kunnen spreken.

Ondertussen verscheen er op onze Engelse zustersite ook een prachtig stuk van mijn collega OluTimehin Adegbeye over migratie. In bespreekt Timehin het boek The Land of Open Graves van Jason De León. Zelf heb ik het nog niet gelezen, maar het ligt al klaar in mijn Amazon-winkelmandje. Want als ik Timehin moet geloven maakt het boek op een prachtige manier de onzichtbare doden langs de migratieroute op de Amerikaans-Mexicaanse grens zichtbaar. Food for thought, want de Sahara is net zo’n onzichtbaar migrantenkerkhof.

Tips, tips, tips

Vorige week zat ik ongeveer veertien uur in de auto, op weg naar Benin Republic. Een ritje van 160 kilometer werd door tientallen checkpoints, wegwerkzaamheden, modderstromen en omgevallen vrachtwagens een behoorlijk helse dag.

Maar – silver lining – het gaf me wel veel tijd om achter in de auto podcasts te luisteren en artikelen te lezen. Dat leverde een flink rijtje tips voor jullie op.

  • In een mooie aflevering van komt academicus David Fitzgerald vertellen over zijn nieuwe boek Refuge Beyond Reach. How Rich Democracies Repel Asylum Seekers. Ja, het is een gesprek van wetenschapper tot wetenschapper, maar Fitzgerald gebruikt een aantal treffende metaforen om duidelijk te maken hoe rijke landen ervoor zorgen dat zo min mogelijk mensen die het recht hebben om asiel aan te vragen, dat ook daadwerkelijk doen. Interessant genoeg stammen al die tactieken uit de Tweede Wereldoorlog, om te voorkomen dat Joden massaal Nazi-Duitsland uit konden komen.
  • Zorgen migranten voor meer criminaliteit? Het is een vraag die links en rechts in het Europese politieke debat verdeelt. In het nieuwe boek onderzoeken enkele vooraanstaande academici de vraag. Het korte antwoord: nee.
  • Nog zo’n vraag: komen migranten naar landen waar ze gemakkelijk van de bijstand gebruik kunnen maken? In het nieuwe academische artikel bekijken de onderzoekers data uit Denemarken. Het korte antwoord: ja.
  • Voor wie Frans leest: in dit artikel in maakt demograaf Hervé Le Bras gehakt van het idee dat een bevolkingsexplosie in Afrika tot een migratiecrisis gaat leiden.
  • Wie meer wil begrijpen over de migratiedeals die Europa sluit met zogenoemde ‘derde landen’ (denk: Libië, Turkije), is een goed begin.
  • Een Correspondentlid wees me op twee nieuwe academische boeken over migratie uit Afrika naar Europa: en De redacteur, Mirjam van Reisen, is een academicus met een focus op Eritrea, en haar voeten in de modder. Ik ken niemand die zo veel over migratie en mensenhandel uit deze regio weet als zij.
  • Tot slot nog een podcast uit een heel andere regio: in Azië houden Japan, Zuid-Korea en Taiwan er al jaren verschillende systemen voor tijdelijke werkvisa voor migranten op na. worden die systemen besproken. Interessant in vergelijking met Europa.

Future Energy Nigeria

Verder bracht ik afgelopen week een paar dagen door in een van de chicste hotels van Lagos, op de Future Energy Nigeria-conferentie.

Dat heeft helemaal niets met migratie te maken, maar wél met een nieuw onderwerp waar ik in aan het duiken ben: elektriciteit.

Of eigenlijk: het gebrek daaraan.

Want hier in Lagos, de grootste stad van Afrika, is de elektriciteitsvoorziening belabberd. Dat geldt voor heel Nigeria. Ik wil weten hoe dat kan – want volgens mij kunnen we door die vraag te beantwoorden veel leren over waarom landen zich wel of niet ontwikkelen.

Nu ik al twee jaar uitsluitend over migratie schrijf, is het best vreemd een nieuwe sector in te stappen waar ik het jargon nog niet ken. In het ene na het andere panel hoorde ik over transmission systems, DisCos, installed capacity, revenue requirements, en gigawatts. Om nog maar niet te spreken over de NERC, de MAP, de NBET, de TCN, de NPHC, de REA en de ICRC.

Het is nogal een sector om te ontwarren, maar volgens mij gaat het veel mooie verhalen opleveren. Hebben jullie nog tips? Laat het vooral weten!

Tot slot...

... leert 2 havo nu ook over Nigeria!

In het nieuwe aardrijkskundeboek van De Geo gaat hoofdstuk vijf over Nigeria. ‘Rijk en toch arm’ – een goed gekozen titel. En in dat hoofdstuk mocht ik kort iets vertellen over, jawel, elektriciteit!

Tot de volgende!