Sinterklaas is weer in het land, dus daarom gaat de quiz van deze week over de komst van de goedheiligman.

Om deze quiz leuk te maken voor de beginnende speurder én voor gevorderden, delen we de vragen op. Dus doe ook als dit soort  nieuw voor je is gewoon mee en probeer in ieder geval de eerste vraag te beantwoorden. Je kunt ons ook vragen stellen in de bijdragesectie, zodat anderen je kunnen helpen.


Kijk goed naar onderstaande zonnige foto van een intocht, waarop de Sint nog niet is te zien.

Foto GKV De Grenskeerlkes/Flickr.com (CC BY 2.0).

Waar stond de fotograaf van deze foto?

Vraag 2: Hoe laat is deze foto genomen? Die vraag is voor een aantal niet moeilijk te beantwoorden, ware het niet dat we je vragen dat tijdstip zo nauwkeurig mogelijk op twee manieren aan te tonen. Let op: creativiteit wordt beloond.

Vraag 3: Waar was Sinterklaas op dit moment?

Antwoorden, met bewijsvoering, dus graag in een bijdrage. Als je geen lid bent, stuur je antwoorden dan naar dataredactie at  Je hebt tot woensdag voor de antwoorden. Volgende week vrijdag maken we twee winnaars bekend: die voor de instapvraag en de winnaar onder de gevorderden.

Wist je dat...

We het ook leuk vinden om suggesties voor quizzen van jullie te ontvangen? Mocht je een goed idee hebben voor een quiz, stuur dat dan op naar dataredactie at decorrespondent punt nl. Er is wel een aantal voorwaarden aan een

Het antwoord op de vorige quiz

Ik vroeg jullie om goed te kijken naar onderstaande foto die ik zo’n twee weken terug op weg naar een conferentie heb genomen.

De eerste vragen waren: In welke stad is deze foto genomen? Op welk congres was ik en waar ging mijn praatje over?

Hoewel de straatnaam natuurlijk goed te zien is, dacht ik dat het nog best een lastige zou zijn, aangezien zo’n beetje iedere Duitse (of Duitstalige) stad wel een Königstrasse zou hebben. Sommige lezers hadden er inderdaad moeite mee en gebruiken de hints die ik had gegeven, twee foto’s die ik in de buurt heb gemaakt.

Dit is een van die hints.

Even terzijde: ik kwam van de week trouwens achter een handig trucje. Als je op bovenstaande foto een reverse image search doet, krijg je geen bruikbare resultaten terug. Maar ik heb deze week de foto ook eens door gehaald, de dienst van Google waarmee je aan objectherkenning op foto’s kunt doen. Daar kreeg ik een heel bruikbaar resultaat.


Kortom: een handige tool die je ook voor open source intelligence kunt gebruiken.

Voor deze quiz waren dit soort huzarenstukjes echter niet nodig. Google, of andere zoekmachines, waren genoeg. Wessel vond via Google een over Stuttgart waarin dit naambordje, inclusief de beschadiging van de ‘n’, goed te zien is.

Wouter vond via geavanceerd zoeken via Startpage een link naar op Tagesspiegel over de zogenoemde Journalism of Things Conference, JoT-Con. Deze conferentie ging over het inzetten van sensoren voor journalistieke doeleinden. Denk aan:

  • Het inzetten van ballonnen met daaraan camera’s of meetapparatuur bevestigd. Het voordeel van deze ballonnen is dat ze heel lang op één plek kunnen blijven hangen en nauwelijks gereguleerd zijn, in tegenstelling tot drones.
  • Het gebruiken van openbare satellietbeelden om illegale mijnbouw op te sporen.
  • Het inzetten van gps-trackers om fietsendiefstallen in Berlijn in kaart te brengen, of om pakketbezorgdiensten te controleren.

van de conferentie toont ook het programma, al staat het onderwerp van mijn praatje er niet bij, maar in het artikel van Tagesspiegel stonden wel wat hints, namelijk dat het ging over een fitness-app en het achterhalen van gevoelige privégegevens.

Wat mij opviel, is dat niemand blijkbaar Twitter heeft gebruikt. Er zijn op dit soort conferenties altijd wel enthousiastelingen die over praatjes lopen te twitteren. Door te zoeken op de #jotcon-hashtag was het vrij makkelijk om te zien dat mijn praatje over Polar ging, een sportapp waarmee we vorig jaar de identiteit en adressen van militairen en medewerkers van inlichtingendiensten

Dit gegeven, dat het over Polar ging, had je nodig om de volgende vraag te kunnen beantwoorden. En hier gingen velen de mist in.

De vraag was namelijk: Wat is de naam van het Turkse restaurant waar ik deze week langs ben gekomen?

Een aantal lezers begon driftig naar Turkse restaurants te zoeken in de buurt van de conferentie in Stuttgart. Maar de vraag was een instinker. De conferentie was namelijk vorige week en het Turkse restaurant was ik deze week gepasseerd.

Deelnemers moesten dus in Polar op zoek gaan. Ik had in deze sportapp een spoor uitgezet. Ik heb daarover nog even getwijfeld. Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je dus een account aanmaken bij Polar en ik kan mij voorstellen dat niet iedereen daar zin in heeft. Aan de andere kant, bij dit soort open source intelligence-onderzoek hoort nu eenmaal dat je vaak accounts moet aanmaken om bij bepaalde informatie te komen. Zorg er dus voor dat je een e-mailadres hebt dat je voor dit soort dingen kunt gebruiken en waarvan het niet erg is dat je veel spam en reclame ontvangt.

Goed, welk spoor had ik dan uitgezet in Polar?

Je kon op de kaart in de app op mijn naam zoeken en kreeg dan twee hits. Een hardloopsessie van 1,8 kilometer een een fietssessie van 900 meter. Als je op de fietssessie drukt, krijg je deze route te zien in

Het restaurant staat al aangegeven op de kaart: Restaurant Constantinopel.

En de winnaar is...

Hij deed voor het eerst mee en had het meteen goed. Proficiat.

Tot slot nog dit

Lezer Mas Yoris had nog een bijdrage aan de quiz van de over de verdwijnende kust in Engeland. Ik vind de manier waarop hij zijn bevindingen presenteert, via Google My Maps, erg leuk gedaan. Daarmee kun je een kaart personaliseren en uitgebreid annoteren, hoe Mas Yoris te werk is gegaan.

Goed, echt tot slot deze dwingende leestip

Dit soort quizzen zijn ook erg populair op Twitter. publiceert zowat dagelijks leuke uitdagingen. Een van Je ziet een foto van een wit gebouw, een blauwe lucht en een vliegtuig hoog boven in de lucht. De enige informatie om op af te gaan is het vluchtnummer van het vliegtuig dat te zien is. Dat nummer geeft, op het eerste gezicht, niet meer prijs dan dat de foto ergens tussen Londen en Hong Kong is genomen.

Een van de speurders is, nou ja, nogal ver gegaan in het achterhalen van de locatie van deze foto. Zijn zoektocht is niets minder dan fenomenaal. Wat een prachtig werk. Dus