Ongehoord Nederland is de naam van de nieuwe publieke omroep die journalist Arnold Karskens wil oprichten, omdat ‘zijn geluid’ in het ‘linkse bolwerk’ dat de NPO heet ‘nooit gehoord wordt’. 

Je zou Arnold Karskens kunnen kennen van zijn optredens in NPO-programma’s als EenVandaag, Zembla, NOVA, Netwerk, Pauw & Witteman, Knevel & Van den Brink, De Wereld Draait Door, het NOS Journaal, De Vijfde Dag, De Tafel van Tijs, De Pennen Zijn Geslepen, Kijken in de Ziel, Pauw, Oog in Oog, Jinek, De Halve Maan, De Kist, Koffietijd, NTR Academie, In de Arena, 24 Uur Met, Dit Was Het Nieuws, De Leugen Regeert, De Wandeling, Wakker Nederland op Zondag, Goedemorgen Nederland, Ochtendspits en Studio PowNed

De voornaamste boodschap van het geluid dat nooit gehoord wordt, is dat dit geluid in de mainstreammedia nooit gehoord wordt. Je zou die boodschap kunnen kennen uit nieuwsberichten, interviews, columns, recensies, tv-items, media-analyses en vlogs over Ongehoord Nederland van onder andere het Algemeen Dagblad, NRC, De Telegraaf, Pauw, Omroep MAX, het Nederlands Dagblad, Radio 1, Dagblad van het Noorden, GeenStijl, PowNed, The Post Online, De Dagelijkse Standaard, de Volkskrant, Trouw en EenVandaag.

De voornaamste boodschap van het geluid dat nooit gehoord wordt, is dat dit geluid in de mainstreammedia nooit gehoord wordt

Het geluid zélf dat nooit gehoord wordt, is dat immigratie ons grootste probleem, de islam een gewelddadige ideologie, de multiculturele samenleving failliet, klimaatverandering een hoax, de politiek een links kartel, Zwarte Piet niet racistisch en Donald Trump best een aardige vent is. Je zou dat geluid kunnen kennen van een aantal van de meest geciteerde politici in de media van de afgelopen twintig jaar: Pim Fortuyn, Ayaan Hirsi Ali, Rita Verdonk, Geert Wilders, Mark Rutte, Halbe Zijlstra en Thierry Baudet.  

Je zou Rita Verdonk (2005, 2007), Geert Wilders (2010, 2013, 2015, 2016) en Thierry Baudet (2017) ook kunnen kennen als ‘Politicus van het Jaar’ volgens het NPO-programma EenVandaag.

De voornaamste reden dat het geluid dat nooit gehoord wordt zo vaak te horen is, is natuurlijk – o ironie – omdat de publieke omroep, hoe links je zijn presentatoren ook moge vinden, uiteindelijk geregeerd wordt door iets typisch rechts: marktdenken. 

Sinds de jaren negentig wordt Nederland bestuurd als bv en de publieke omroep is daar geen uitzondering op: het draait daar uiteindelijk ook gewoon om de kijkcijfers. Jinek moet wel beter scoren dan Beau en dat schamele premiersalaris is ook nog wel een dingetje – voor je het weet stappen je grootste sterren immers over naar de commerciëlen. Het resultaat: conflictgedreven verslaggeving met zo veel mogelijk ‘tegengeluid’ aan iedere talkshowtafel.     

Daarbij komt dat, hoe rechts je zijn bestuurders ook moge vinden, de publieke omroep zichzelf diep vanbinnen juist beschouwt als hoeder van een typisch linkse kernwaarde: pluriformiteit. Links gelooft immers, precies zoals Ongehoord Nederland beklaagt, in een diversiteits-ideologie. Waar ‘rechts’ staat voor het beschermen van een ‘dominante cultuur’ van een ‘homogene meerderheid’ tegen de invloed van culturele minderheden, staat links juist voor het beschermen van ‘bedreigde minderheden’ in een ‘pluriforme samenleving’ tegen de traditionele meerderheid. Vandaar ook de NPO-slogan: ‘Het nieuws van alle kanten’. 

Wie zichzelf voorspiegelt als zo’n ‘bedreigde minderheid’ die ‘niet gehoord wordt’ in de ‘mainstreammedia’, raakt precies aan de kern van dit linkse denken: daar kán het niet tegen zijn zonder in tegenspraak te zijn met zijn eigen ideologie. 

Rechts heeft hier geen enkele last van, want rechts heeft diversiteit en pluriformiteit niet als kernwaarden. Niemand ter rechterzijde heeft ooit gepleit voor meer linkse columnisten in De Telegraaf, meer linkse geluiden op PowNews of meer linkse gasten bij Wakker Nederland.

Anders gezegd: rechts maakt briljant gebruik van de linkse pluriformiteits-ideologie door zichzelf als ‘ongehoord’ of ‘onderdrukt’ voor te spiegelen, zodat het ongestoord kan pleiten voor een dominante meerderheidscultuur. Zolang rechts blijft zeggen dat zijn geluid niet gehoord wordt, zal links het ideologische schuldgevoel blijven ervaren om te luisteren. Een snufje kijkcijferdrang erbij en de cocktail is compleet.

Zo werd het geluid van Ongehoord Nederland het meest gehoorde geluid van Nederland.

Lees verder:

De papegaai van Minerva is neergestreken De afgelopen twee weken was iedere dag, op iedere televisie, radio en mobiele telefoon, hetzelfde liedje te horen. Het liedje staat al sinds 2002 onafgebroken in de vaderlandse Top 40, behalve als het Nederlands elftal wint, als er een stille tocht wordt gehouden of als Heel Holland Bakt. Lees hier mijn column over populisme en media terug