Vrijdagquiz: Waar lopen deze kerstmensen te hupsen?

Dimitri Tokmetzis
Correspondent Surveillance & Technologie
Illustratie door redactioneel ontwerper Afonso Gonsalves

Iedere vrijdag houden we een quiz die een beroep doet op je online speurvaardigheden. Vandaag: Een groep vrolijke kerstmensen. Maar waar zijn ze?

Vandaag een open source intelligence-quiz in kerstsferen. Om deze quiz leuk te maken voor de beginnende speurder én voor gevorderden, delen we de vragen op. Dus doe ook als dit soort   nieuw voor je is gewoon mee, probeer dan in ieder geval de eerste vraag te beantwoorden. Je kunt ons ook vragen stellen in de bijdragesectie, zodat anderen je kunnen helpen.

Kijk goed naar onderstaande video.

Vimeo plaatst cookies bij het bekijken van deze video Vimeo

Waar staan deze kerstmensen te springen en te dansen?

Vraag 2: Wanneer was dit?

Antwoorden, met bewijsvoering, graag in een bijdrage. Als je geen lid bent, stuur je antwoorden dan naar dataredactie at decorrespondent   Je hebt tot woensdag voor de antwoorden. Volgende week vrijdag maken we de winnaar(s) bekend.

Wist je dat...

We het leuk vinden om suggesties voor quizzen van jullie te ontvangen? Mocht je een goed idee hebben voor een quiz, stuur dat dan op naar dataredactie at decorrespondent punt nl. Er is wel een aantal voorwaarden aan een inzending    

Het antwoord op de vorige quiz

Vorige week hadden we een inzending van Henri. Op zondag 24 november om 10 uur maakte hij deze foto. We zien een schip opdoemen uit de mist.

Foto Henri.

En 169 uur later maakte hij deze foto waarop je in de verte ook een schip kunt zien.

Foto Henri.

De instapvraag: Waar is deze foto gemaakt?

Het antwoord vind je waarschijnlijk niet zo snel met een en moet dus beredeneerd worden, of gewoon gevonden worden door lang naar satellietbeelden te speuren.

De palen op de voorgrond van de eerste foto zijn stormbrekers. Die komen volgens vooral in Zeeland voor. Zij is vervolgens met Google Maps (satellietweergave) gaan zoeken naar patronen van deze palen. Daarnaast zijn er op de tweede foto zonnepanelen op het dak te zien. Die foto is even verderop gemaakt. Zij kwam al doende terecht bij strandpaviljoen bij Koudekerke. Met een simpele zoektocht is dat het daadwerkelijk om dit paviljoen gaat.

Lezer vindt nog een bevestiging op Google Street View.

had een iets andere benadering. Hij vermoedde ook Zeeland en zag op enkele satellietbeelden scheepverkeer rond Vlissingen. Daarom is dat een goede plek om eerst te kijken. Scheelt weer wat stranden afschuimen.

En inderdaad, bij Dishoek was het al raak.

Dan zijn dit ongeveer de locaties waar de foto’s zijn gemaakt.

Vraag 2: Wat is de naam van het schip? Naar welke haven ging het? Wat was de volgende bestemming?

Vraag 3: Welk zusterschip passeerde hier 169 uur later?

De antwoorden voeg ik even samen, want dit was nog best een lastige. Op zich zijn alle routes van schepen te volgen via sites als marinetraffic.com, alleen kun je maar beperkt terugkijken in de tijd.

is eerst gaan zoeken op cruisemapper.com, een site waarop je de vaart van cruiseschepen kunt volgen. De schepen leken respectievelijk de Braemar en de Balmoral te zijn.

De koers van de Braemar op cruisemapper.com.

Alleen zat het hem niet lekker. Misschien is het namelijk geen cruiseschip. Erik vond hierop een site met gratis Bij Vlissingen in de buurt vond hij al snel op de genoemde datum en tijd de Petunia Seaways van maatschappij DFDS.

Rechts bovenin, bij de kust, zie je de Petunia Seaways.

169 uur later voer daar een ander schip langs, eveneens van DFDS: de Hollandia Seaways.

heeft anders gezocht. Zij kon op de site marinetraffic.com zien dat er schepen van DFDS voeren, maar helaas niet ver genoeg teruggaan in de tijd. De site van DFDS bracht echter uitkomst, want daar staan gewoon de vaartijden van hun vrachtschepen. Op die datum vertrok een boot van Göteborg naar Gent om zes uur ’s ochtends en de aankomsttijd was twee uur ’s middags. Dus dat zou ’m goed kunnen zijn.

Vier dagen later is het schip weer in Göteborg aangemeerd.

Dan het tweede schip. Lotte: ‘Ik heb uitgerekend dat 169 uur exact 7 dagen en één uur later is: dat is zondag 30 november om 11 uur lokale tijd dus. Volgens het schema op de website van DFDS voer de Hollandia Seaways die dag dezelfde route, en een check op Marine Traffic leert dat om 10 uur UTC tijd de Hollandia Seaways inderdaad op dezelfde plek voer.’

En verdient ook nog een vermelding omdat hij zelfs heeft gekeken waar het tweede schip is aangemeerd in Gent, namelijk het Mercatordok. Via wat omwegen, vooral door handig te googelen, lukt het hem om de naam van het eerste schip bevestigd te krijgen.

En de winnaar is...

Het is een moeilijke dit keer, want er waren veel goede antwoorden en iedereen heeft creatieve oplossingen gevonden om toch historische vaargegevens te vinden. Maar Lotte doet voor het eerst mee en heeft alles goed, dus bij deze: proficiat!

Tot slot nog een paar leestips:

  • The New York Times heeft weer gepubliceerd naar een Russisch bombardement in Syrië.
  • Een als je wilt achterhalen van wie een auto is of waar-ie is gespot.
  • En onderzoeker heeft een gegeven over hoe je Google ID's van mensen kunt achterhalen en vervolgens kunt gebruiken.

Heb jij leestips? Gooi ze in de comments.