Weg met het nieuws.

Aldus luidde de kop op de voorpagina van nrc.next op 1 september 2011. Eronder een afbeelding van diezelfde nrc.next in de papierversnipperaar. En binnenin: een zestien krantenpagina’s lang (!) pleidooi om te stoppen met het volgen van nieuws.

Was getekend, Rolf Dobelli.

Ik was die dag precies een jaar hoofdredacteur van het ochtendzusje van NRC, maar dat was niet de reden dat die dag memorabel zou blijken. Niet vaak maakte een stuk zo veel reacties onder lezers en collega-journalisten los. Van de Zwitserse auteur in kwestie had ik nog nooit gehoord, maar Arjen van Veelen – destijds redacteur bij nrc.next, nu correspondent Groot Rotterdam had me het essay onder de neus geschoven. ‘Vind jij interessant’, zei hij terloops.

Dat bleek zacht uitgedrukt.

Met de kennis van nu zou je zelfs kunnen zeggen: Rolf Dobelli’s essay was het allervroegste begin van De Correspondent. Want hoewel ik al kritisch had geschreven over ‘de waan van de dag’, had ik mijn grootste bezwaren tegen nieuws niet eerder zo kraakhelder verwoord gezien. De obsessie met uitzonderingen. De blindheid voor structuren. Het cynisme dat eruit voortvloeit. Dobelli legde in zijn stuk vele vingers op de zere plek.

‘We moeten alles anders doen’, reageerde Thalia Verkade – destijds ook nrc.next-redacteur, nu correspondent Mobiliteit & Stadsleven – dan ook beduusd, toen ze het stuk uit had. En anders deden we het. Langzaam maar zeker sloopten we de ‘actualiteit’ uit de krant en vervingen haar met een langeretermijnblik op de wereld.

Uiteindelijk – in september 2012 – verving de krant mij ook, maar dat bleek een geluk bij een ongeluk: een halfjaar later werd het platform dat je nu leest geboren.

In gesprek met nieuwsdiëtist Rolf Dobelli

Nu, zes jaar na de lancering van De Correspondent, is Rolf Dobelli op bezoek in Nederland! Op 6 januari 2020 viert hij de Nederlandse verschijning van zijn nieuwste boek, Het nieuwsdieet, en ga ik met hem in gesprek over het onderwerp waarop hij mijn blik voorgoed veranderde.

Is zijn nieuwskritiek nog steeds – ahum – actueel? Is het erger geworden, of juist beter? En wat gebeurt er met je lichaam en geest als je helemaal geen nieuws meer volgt? (Weet hij dat Trump president is?)

Ons gesprek over nieuws vindt plaats in de zaal Cloud Nine in TivoliVredenburg in Utrecht. De deuren gaan om 19.30 uur open, en het gesprek begint om 20.00 uur. De voertaal is Engels.

Jullie zijn van harte uitgenodigd om te komen. Een kaartje kost 10 euro, maar Correspondent-leden krijgen 2,50 euro korting met de code Nieuwsdieet2020 (let op: hoofdlettergevoelig).

Je kunt de kaartjes alvast bestellen.

Hopelijk zien we je dan!

Lees of luister: Vergeet nepnieuws. Echt nieuws is minstens zo misleidend In dit essay doe ik de filosofie uit de doeken waarmee het allemaal begon: over hoe nieuws ons misleidt en wat we eraan kunnen doen. Lees mijn essay hier terug (of beluister het)