Beste wensen voor 2020!

Frank Wormuth, voormalig baas van de Duitse trainersopleiding, huidig trainer van Heracles, vorige maand met VI een aardige anekdote/theorie over de logica achter de voortdurende aanstellingen van ex-topspelers als coaches. Een clubbestuurder had hem dat ooit uitgelegd:

‘"Ik kan beter een bekende oud-international aanstellen als trainer dan een no-name. Want als die naam niet presteert, is alle aandacht van de media op hém gevestigd en niet op de man die hem aanstelde. Bij een no-name [een onbekende trainer, MdH] ligt per definitie bij de clubleiding." Zo werkte het dus. Het ging in voetbal zelden om inhoud, maar om namen. Al denk ik dat het intussen veranderd is.’

Zou het inderdaad veranderd zijn? In Duitsland misschien, waar de zogeheten (niet-ex-profs) inderdaad kansen krijgen. Maar in Nederland? Fortuna-coach Sjors Ultee (32) blijft de enige niet-ex-speler in de Eredivisie. Deze winter kreeg Willem Weijs (32) bij NAC, als vervanger van de ontslagen Ruud Brood. Maar verder? Voetbal – scouten, trainen, besturen – blijft vooralsnog grotendeels een zaak van ex-voetballers.

Wormuth zei ook wat anders: dat in het voetbal wie iets zegt belangrijker is dan wat er gezegd wordt. In Hard Gras een prachtige illustratie van die stelling. FOX Sports-presentator Kenneth Perez is volgens de auteur, Nico Kroese, tam of fel jegens zijn gesprekspartners, afhankelijk van hun palmares als speler.

Donderdag in Rotterdam onder sport- en arbeidsmarkteconomen die studie hebben gemaakt van de arbeidsmarkt voor voetballers en voetbaltrainers. Binnenkort meer over economie, trainers, en scouts.

Lees-, kijk-, luistertips

  1. Ajax stelde een inworpcoach aan: Thomas Grønnemark. Over hem had ik al Dinsdagmiddag mocht ik er ook nog wat over zeggen bij het programma BVSC (BNN/VARA Sport Combinatie).
  2. Een bizar verhaal over een goedgelovige hoogleraar rechten die zich liet verleiden, vals werd beschuldigd van verkrachting, en daarna kwam. Gerelateerd daaraan: van de ARD over een voormalig ARD-weerman, Jörg Kachelmann, die werd beschuldigd van verkrachting, werd vrijgesproken, maar niettemin zal worden gezien als 'deels schuldig'.
  3. De Neutrale Kijkers, Peter Buurman en Yordi Yamali, met @DuBlanqeBogarde, voetbaltwitteraar der voetbaltwitteraars.
  4. John Lanchester en Michael Lewis zijn twee van mijn favoriete schrijvers. Zij zijn weer vrienden van elkaar. Vorig jaar hadden ze over schrijven en klimaatverandering.
  5. Econoom Sendhil Mullainathan is een wetenschappelijke duizendpoot. In heeft hij veelgeciteerde papers gepubliceerd. Hij schrijft journalistieke en is een goede spreker, zoals in deze met Ezra Klein. Een onvervalst genie, deze man.
  6. Drie keer psycholoog en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman: over en met econoom Tyler Cowen.
  7. Sport- en wetenschapsjournalist David Epstein met Fareed Zakaria op CNN.
  8. De Financial Times met Alisher Usmanov, oud-Arsenal-aandeelhouder. Een lunch van worst, afgeblust met wodka, in een Zuid-Beiers dirndl-restaurant, met een geslaagde Russische anarchokapitalist. (Geen abonnee van de FT? Google de kop van het artikel en klikken maar.)
  9. The Guardian de jeugdopleiding van Real Sociedad.
  10. Begin december zette ik mijn gesprek met Malcolm Gladwell online. Hij begon toen te vertellen over zijn interesse voor de absurde markt voor kunst. Puur toevallig stuitte ik kort daarop op van econoom Canice Prendergast precies daarover. Uiterst leesbaar.
  11. sprak met Rui Pinto, de man achter Football Leaks.
  12. Tobias Escher helder en boeiend over voetbaltactiek. In het Duits. Dat is moeilijker te lezen maar het klinkt daardoor wel geloofwaardiger.
  13. Tim Urbans en posts op zijn blog Wait But Why zijn bijna allemaal slim en onderhoudend.