De Correspondent leest voor
Maite Vermeulen - Hoe één lekke rubberboot het hele EU-migratiebeleid kan doen zinken
SoundCloud
Luister hier naar het voorgelezen verhaal

Ik ben niet zo snel trots op verhalen die ik maak. Perfectionisme doet me denken dat het altijd beter kan, ongeduld doet me weinig terugblikken. Maar op de reconstructie die ik afgelopen jaar maakte van één rubberboot die zonk op de Middellandse Zee, ben ik domweg trots. Het is het type verhaal dat ik nog veel vaker wil maken: een verhaal dat ons door in te zoomen laat uitzoomen. Een klein verhaal dat iets groots blootlegt.

De boot in kwestie zonk in april 2017. Aan boord waren zo’n 150 Afrikaanse migranten, veel uit Nigeria. Sommige verdronken, sommige werden naar Italië gebracht door een reddingsschip van hulporganisatie Sea-Watch, sommige verdwenen in een hels Libisch detentiecentrum.

Maar wat deze boot zo speciaal maakt: 17 overlevenden spanden een rechtszaak tegen Italië aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Een zaak die, als de migranten zouden winnen, een belangrijk deel van het EU-migratiebeleid illegaal zou maken.

Ik nam het verhaal ook op. Die opname deel ik nu graag met jullie.

Wil je dit verhaal liever lezen? ‘Hoe één lekke rubberboot het hele EU-migratiebeleid kan doen zinken’ verscheen eerder in geschreven vorm op De Correspondent. Lees het verhaal hier terug Wil je op de hoogte blijven van mijn correspondentschap in Nigeria? Dat kan! Ik verstuur elke twee weken een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn werk, artikelen en onderzoek. Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief