Wat moet je lezen over coronacijfers?
Een telefoon klinkt door de rechtszaal. Het is de Siri-functie van een iPhone.
Het is ook een beetje verwarrend, deze rechtszaak op 5 februari 2020 over SyRI. Dat is dus niet Apples spraakassistent, maar het Systeem Risico Indicatie van de Nederlandse overheid.
Ironisch is het ook, dat nu net bij een rechtszaak over privacy, een smartphone meeluistert. Vorig jaar nog lekte uit dat Apple-medewerkers meeluisterden naar Siri-opnames, van seks tot bezoekjes aan de dokter.
Maar goed, die rechtszaak dus. Eerder schreef ik daar al over, in het kader van de ‘digitale verzorgingsstaat’. In mijn vervolgstuk vertel ik vandaag over de ‘strategische procedure’ – een proces dat over meer gaat dan alleen de zaak zelf, het gaat over juridische, politieke of maatschappelijke verandering.
Op De Correspondent schreven we al vaker over dat soort zaken. Zo schreef Jelmer Mommers over de klimaatzaak van Urgenda, Maite Vermeulen over een zaak tegen het Europese migratiebeleid, en Bregje Hofstede over Bureau Clara Wichmann, dat opkomt voor vrouwenrechten.
De SyRI-rechtszaak laat mooi zien welke stappen je kunt zetten om zo’n proces tot een succes te maken. Want dat gaat om veel meer dan alleen wat goede advocaten in te schakelen.
Toen ik me in de zaak begon te verdiepen, vond ik een verhaal dat bol stond van interessante mensen en slimme acties. De moeite waard om op te schrijven. Dat deed ik vandaag in dit stuk: Verbeter de wereld, stap naar de rechter.
Coronacijfers
Ken je die grap van de Leipziger Buchmesse? Die ging dus niet door. Eigenlijk zou de boekenbeurs deze week plaatsvinden, en ik zou daarbij zijn, maar het werd afgelast vanwege corona.
Over corona gesproken, een aantal van jullie heeft me benaderd of ik niet een stuk moet schrijven over de cijfers over de ziekte. Daar ben ik nog niet aan toegekomen, maar ik heb wel een paar leestips.
Zo kan ik je van harte aanraden om Our World in Data in de gaten te houden, een fijne en betrouwbare bron data over corona en veel andere onderwerpen. Met een goede uitleg over alle onzekerheid rond de cijfers.
Want dat is volgens mij het belangrijkste om te onthouden: er is nog veel onduidelijk. Zo is de precieze mortaliteit (case fatality rate, CFR, om precies te zijn) lastig te berekenen, omdat er coronagevallen zijn die niet worden getest of überhaupt te mild zijn om ooit op de radar van de instanties te verschijnen.
Ook kan de CFR verschillen per moment, plek en persoon, omdat het niet alleen afhangt van het virus maar ook van de context. Welke behandeling krijgt een patiënt? En, bijvoorbeeld, hoe oud is diegene?
Die onzekerheid betekent natuurlijk niet dat we op onze handen moeten gaan zitten. Dat vind ik het bewonderenswaardige aan epidemiologen: hun vak bestaat uit het betekenis geven aan onzekere data. Niet hijgerig, maar ook niet verlamd.
Wil je meer weten over de modellen die worden gebruikt, dit oudere stuk (althans, in coronatelling, het is van 14 februari) kan ik erg aanraden. Het gaat in op de variabelen die worden meegenomen, en een alternatief dat beter is maar ook meer rekenkracht kost.
Heb je leestips over coronacijfers? Deel ze vooral.
#NerdAlert
Even iets heel anders: zaterdag is het Pi-dag! 14 maart, 14/3, 3/14 als je de Amerikaanse notering gebruikt. En 3, 1 en 4 zijn de eerste drie cijfers van het getal pi. Pi ken je misschien nog wel van het berekenen van cirkels – de omtrek is gelijk aan pi maal de diameter.
Het getal heeft – letterlijk – eindeloos veel decimalen:
3,141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592307816406286...
Een benadering van dit getal is 22 gedeeld door 7. Daarom is 22 juli ook Pi-benaderingsdag. 🎈
En wie iets meer spice nodig heeft: kijk vooral naar deze klassieker van Tom Hiddleston. Pi is nog nooit zo sexy geweest.
Tot slot...
... interviewde The Correspondent-collega Eliza Anyangwe vrouwen die zich verzetten tegen bias in big data-algoritmes.