Spring naar inhoud

Bestel bij De Correspondent en je boek komt (zo veel mogelijk) op de fiets

Op 26 mei verschijnt het nieuwe boek van De Correspondent: Het recht van de snelste Hoe ons verkeer steeds asocialer werd. Journalist Thalia Verkade en mobiliteitsprofessor Marco te Brömmelstroet laten ermee zien dat de manier waarop we ons verplaatsen om snelheid, efficiëntie en comfort is gaan draaien en dat ons straatleven is overgenomen door machines.

Daarbij zijn we iets kwijtgeraakt, betogen ze. We zouden meer kunnen stilstaan bij ons onderweg-zijn en meer kunnen praten over mensen in plaats van over blik op de weg.

Toen Marco even terug op Twitter deelde dat zijn boek eraan komt, reageerde iemand: maar dan bezorgen jullie toch wel met de fiets hè?

Goed punt, dachten we bij de uitgeverij: als je nu in de kiosk van De Correspondent een boek bestelt, komt het met de bus. Die bus is nou juist zo gericht op snelheid en efficiëntie, terwijl Thalia en Marco met hun boek andere waarden centraal willen stellen.

Zo kwamen we uit bij Fietskoeriers.nl. Vele mailtjes en telefoontjes later bleek het een passende nieuwe partner voor de uitgeverij van De Correspondent. Niet alleen voor dit boek, maar voor alle Correspondentboeken die we laten bezorgen.

We streven er namelijk naar die zo duurzaam mogelijk uit te geven. We gebruiken Munken Premium Cream-papier, gemaakt van bomen uit verantwoord beheerd bos, we gebruiken het compacte lettertype Calicanto, waarmee we papier besparen en we gebruiken de minst belastende lijm en eco-laminaat.

Vanaf 18 mei worden de boeken die in onze kiosk worden besteld dus ook per fiets bezorgd, in de dertig Nederlandse steden die bij het bedrijf zijn aangesloten. We pakken de boeken elke werkdag in op de redactie van De Correspondent, een koerier haalt ze op met de fiets, en levert ze dezelfde of de volgende dag per fiets af bij de besteller.

Zo nodig rijdt daartussen een busje op groen gas, buiten die dertig steden bezorgt dat busje sowieso. Dat levert een CO2-besparing tot 60 procent op, rekende TNO uit. En het levert dus een mensvriendelijker rit en straat op.

Hebben jullie meer ideeën om onze boeken zo duurzaam en sociaal mogelijk uit te geven? Wij − boekenuitgevers Milou Klein Lankhorst, Channa van Dijk en ik − horen het graag!

Hier vind je alle boeken van De Correspondent Lees hier meer over Het recht van de snelste En hier meer over over nieuwe partner
Adjunct-uitgever