Het verhaal van ‘de echte Lord of the Flies’ gaat naar Hollywood!
Misschien heb je het al voorbij zien komen als nieuwsbericht, maar mocht je het hebben gemist: een artikel dat ik eerder publiceerde op De Correspondent wordt verfilmd!
De afgelopen twee weken waren een waanzinnige achtbaan. Veel Hollywoodstudio’s wilden ineens de rechten kopen van het verhaal van Sione, Luke, Mano, Tevita, Fatai en Kolo, de tieners uit Tonga die in 1965-1966 vijftien maanden op een onbewoond eiland leefden.
Ik interviewde Mano, Sione en Peter Warner (de kapitein die de zes jongens redde) voor mijn boek De meeste mensen deugen, dat is uitgegeven door De Correspondent. Twee weken geleden publiceerde The Guardian* een vertaling van het verhaal, en die werd heel vaak gelezen.
Wat je moet weten over Lord of the Flies
De Amerikaanse leraar William Golding schreef in 1951 de klassieker Lord of the Flies. ‘Zou het geen goed idee zijn’, vroeg hij op een dag aan zijn vrouw, ‘als ik een boek schreef over een paar jongens op een eiland, om te laten zien hoe ze zich echt zouden gedragen?’
Lang verhaal kort: in het boek veranderen de gestrande jongens in gewelddadige beesten. Aan het eind zijn drie kinderen dood.
Lord of the Flies (Heer der vliegen in de Nederlandse vertaling) ging tientallen miljoenen keren over de toonbank. Het boek verscheen in meer dan dertig talen en groeide uit tot een van de grootste klassiekers van de twintigste eeuw.
Uiteindelijk won Golding zelfs de Nobelprijs voor zijn oeuvre dat, in de woorden van het Zweedse comité, ‘als realistisch verhalende kunst’ op briljante wijze ‘de menselijke conditie van vandaag belicht’.
Wat er echt gebeurde toen een groep jongens op een eiland strandde
Maar toen een groep schooljongens in 1965 daadwerkelijk op een eiland strandde, gebeurde iets heel anders. Hun verhaal is voor mij de ‘echte’ Lord of the Flies. Misschien heb je het al gelezen in mijn boek of op De Correspondent.
Kort samengevat: het echte verhaal is een verhaal van moed en vriendschap, hoop en samenwerking. De jongens werkten elkaar niet tegen, maar werkten samen in duo’s: twee werkten in de moestuin, twee kookten, en twee stonden op de uitkijk. Soms hadden ze ruzie, maar als dat gebeurde, gingen ze even uit elkaar tot ze waren afgekoeld.
‘Wat er écht gebeurt als kinderen op een onbewoond eiland stranden’ op De CorrespondentHun verhaal wordt nu dus verfilmd
Tientallen studio’s benaderden me in de afgelopen weken om de rechten op dit bijzondere verhaal te kopen. Maar het is natuurlijk niet mijn verhaal – mensen in Tonga vertellen het al generaties lang aan hun kinderen.
Probleem: ik had de contactgegevens van Luke, Tevita, Fatai en Kolo niet. Gelukkig zijn we er – met de hulp van hun geweldige familieleden – in een paar dagen tijd in geslaagd om met elkaar in contact te komen. Sione en Luke wonen tegenwoordig in Californië, Mano en Peter (de kapitein die ze redde) in Australië en Tevita in Nieuw-Zeeland. Fatai en Kolo zijn helaas overleden.
We hebben afgesproken om samen te werken en alles te delen (ik doneer mijn deel aan een Tongaans goed doel). We hebben alle voorstellen van de Hollywoodstudio’s bekeken en een gezamenlijke, unanieme beslissing genomen, tijdens een Zoom-gesprek in vier verschillende tijdzones, dat begon met een korte toespraak van de 89-jarige kapitein Peter, die benadrukte dat we een van de belangrijkste beslissingen van ons leven zouden nemen.
Het eindigde met een gebed door Sione, die – in 1965 – God beloofde dat hij pastoor zou worden als hij het zou overleven, en die zijn belofte had gehouden. Ik zal dit moment nooit vergeten!
Eindelijk, na vijftig jaar, hebben de overlevenden zich weer verenigd en zal de wereld hun verhaal horen. Filmstudio New Regency heeft beloofd dat ze er alles aan zullen doen om de culturele authenticiteit te waarborgen en zo veel mogelijk te werken met lokale crew en filmmakers.
Sione, Luke, Mano, Tevita en Peter zullen worden ingeschakeld als consultants, en New Regency zal ook andere Tongaanse adviseurs inhuren. Ik ben heel dankbaar en vereerd dat ik in dit alles een rol heb kunnen spelen. Wij denken dat New Regency – makers van Twelve Years a Slave en The Revenant hier een onvergetelijke film van kunnen maken.
En we kijken allemaal uit naar de dag dat we elkaar op de rode loper ontmoeten!
The Guardian: ‘Hollywood studio behind 12 Years a Slave wins rights for ‘real life Lord of the Flies’