De zomermaand juli begint met Keti Koti, de herdenking van de afschaffing van de slavernij in Nederlands (voormalige) Caribische kolonies. Mathieu Wijdeven en Miguel Heilbron schreven een stuk over de betekenis van deze dag:

Vier de afschaffing van de slavernij (zei deze dichter al meer dan honderd jaar geleden) Verhaal van de dag: Leestijd 10 - 14 minuten

NOS vroeg mij wat Keti Koti voor mij persoonlijk betekent. Het antwoord, in het kort: stilstaan bij de voorouders aan wie we zo veel te danken hebben, en proberen te onthouden dat uit eenheid kracht ontstaat. En: de schoonheid van de mensen vieren (wie weleens op Keti Koti in het Oosterpark is geweest, weet wat ik bedoel).

Dit jaar werd me duidelijk dat de afschaffing van de slavernij voor veel mensen echter een heel andere betekenis heeft. Het regende zuur commentaar na de live NOS-uitzending van de herdenking. Volgens het Twittertrollenleger wordt er al te lang en te vaak over de koloniale geschiedenis gepraat. De strekking van het commentaar was dat ‘we’ geen exotische feestjes willen vieren.

Wie wil er nou géén extra feest, dacht ik nog, toen ik na de NOS-uitzending naar de Bijlmer toog. Hier hield het museum OSCAM een after-corona-heropening. Dat het 1 juli was, was mooi meegenomen. Er was eten, drank en goede muziek, en het barstte er van de mooie, vrolijke en fijne mensen. Heel even dacht ik aan de Twittertrollen, en wenste dat ze er allemaal bij zouden zijn. Het zou ze in één klap van hun zure oprispingen genezen.

Verder deze week

Hieronder delen we een selectie van onze vier andere favoriete verhalen van deze week:

We moeten het hebben over neuston (en de plasticvanger van Boyan Slat)

In tijden van groeiende milieustress vestigen we graag onze hoop op mediagenieke ‘oplossingen’. Zoals de plasticvanger van Boyan Slat, die jaarlijks tonnen plasticafval uit de Grote Oceaan moet vissen. Correspondent Niet-menselijk leven Tamar Stelling vraagt zich af: doet The Ocean Cleanup eigenlijk meer goed of kwaad?

Niemand weet welk probleem The Ocean Cleanup eigenlijk oplost Analyse: Leestijd 16 - 21 minuten

Succes = talent + hard werken + toeval

Succesvolle mensen schrijven hun succes vaak toe aan hun harde werk. Dat ze onderweg ook de wind in de zeilen hadden, vergeten ze vaak. Roger Schmidt, de nieuwe trainer van PSV, is een uitzondering: hij erkent dat hij zijn succesvolle carrière simpelweg aan mazzel heeft te danken. En juist dat maakt hem zo’n goede trainer.

Succesvolle mensen geven zelden toe hoeveel geluk ze hebben gehad. Deze trainer doet dat wel Analyse: Leestijd 14 - 19 minuten

Dit is onze nieuwe correspondent Verduurzaming

Jan van Poppel (22) behoort tot de generatie die écht last gaat krijgen van klimaatverandering. Als onze nieuwe correspondent Verduurzaming zoekt hij uit waarom duurzaamheidsbeleid in de afgelopen dertig jaar heeft gefaald, én hoe het beter kan:

Cut the crap: wat betekent duurzaamheid écht? Ik ga het voor je uitzoeken Oproep: Leestijd 8 - 10 minuten

Zo willen ambtenaren de woningmarkt hervormen

Terwijl politiek Den Haag ruziemaakt over de verhoging van huren, deden Haagse ambtenaren op de achtergrond radicale voorstellen voor de woningmarkt. Of je nu sociale huurder bent, starter, of al een koopwoning hebt – dit rapport is voor iedereen relevant. Correspondent Wonen Josta van Bockxmeer gidst je langs de belangrijkste voorstellen:

Met deze voorstellen wil de overheid de woningnood te lijf Analyse: Leestijd 10 - 13 minuten