Het was een belangrijke week voor Nederland en Europa. Terwijl heel wat mensen op vakantie gingen en de coronacijfers weer opliepen, verwees het het akkoord dat de regeringsleiders van de 27 lidstaten dinsdagochtend bereikten, terug naar de tekentafel.

Er komt volgens de leiders een noodfonds dat economisch door de coronacrisis getroffen landen gaat helpen. En de EU-begroting voor de komende zeven jaar werd in grote lijnen vastgesteld. Nederland nam de Britse rol over van hoofddwarsligger en zuinigerd in de Europese Unie. Zo is het spel nu eenmaal, zei premier Rutte na afloop.

Over de wijsheid van de Nederlandse opstelling schreef collega Wester van Gaal een ‘Nederland wil dat anderen hervormen, maar vergeet in de spiegel te kijken’ – het Nederlandse belastingparadijs benadeelt andere lidstaten.

Wester actualiseerde ook de die wij met collega Jelmer Mommers schreven over de vraag hoe Nederland en Europa het beste uit het economische coronadal kunnen komen: door te bezuinigen of te investeren?

Mij viel op dat Mark Rutte tijdens die uitputtende eurotop met veel ijver uitvoerde wat een meerderheid in de coalitie en de Tweede Kamer hem had opgedragen: remmen en de gemeenschappelijkheid beperken. Maar ik betwijfel of het Nederlandse belang op de langere termijn daarmee is gediend. is dat Nederland naïef is over de wereld om ons heen en de rol die we daarin (kunnen) spelen.

Die naïviteit speelde Nederland 25 jaar geleden ook al parten. Srebrenica werd een ramp. Meer dan achtduizend mannen werden vermoord, hun families werden verdreven. Het Nederlandse trauma van het bataljon dat erbij stond en niets kon doen, was de oogst van een nationaal gebrek aan begrip van de wereld waarin we leven.

Verder deze week

Hieronder delen we een selectie van onze vijf favoriete verhalen van deze week:

Nederland en de race naar de bodem

Rutte legt constant de nadruk op de vermeende inefficiënties in de zuidelijke economieën. Het wordt tijd om te erkennen dat onze eigen economie – met name het belastingbeleid – net zo goed aan modernisering toe is, schrijft correspondent Wester van Gaal.

Nederland wil dat anderen hervormen, maar vergeet in de spiegel te kijken Column: Leestijd 3 minuten

De houding van Rutte is niet nieuw

Mark Rutte wordt na de top in Brussel misschien in Den Haag onthaald als scherp onderhandelaar, maar in grote delen van Europa staat Nederland – alweer – te boek als lomp en harteloos. Aan die achteloze gelijkhebberij van de minister-president ligt een monumentale naïviteit ten grondslag. En die is in Nederland niet van vandaag of gisteren. 

Nederland won een slag in Brussel, maar is veel te naïef als het echt oorlog wordt Analyse: Leestijd 8-10 minuten

Zodra de pandemie uitbrak, kregen de naaisters van C&A geen cent meer

C&A, het bedrijf van de rijkste familie van Nederland, zette per direct al z’n orders in Bangladesh stop. En de naaisters? Die kregen ineens geen loon meer. De coronacrisis toont de enorme kwetsbaarheid van een systeem dat jaar in jaar uit door kledingbedrijven is uitgehold.

De klappen van de coronacrisis vielen in de kledingindustrie in Bangladesh. Wij reconstrueerden hoe C&A zijn naaisters liet vallen Reconstructie: Leestijd 13-18 minuten

Hoe de Black Lives Matter-beweging verschilt van eerdere protesten tegen racisme

Black Lives Matter is een van de grootste protestbewegingen ooit. Dat de demonstraties wereldwijd zo veel mensen op de been krijgen, kun je verklaren doordat racisme en ongelijkheid steeds zichtbaarder worden. 

Maar er speelt ook iets anders mee: juist de toenemende vooruitgang, macht en invloed van zwarte mensen wakkert de antiracismebeweging aan.

Protest tegen racisme groeit ook omdat het juist beter gaat met mensen van kleur Analyse: Leestijd 16-21 minuten

Trauma en stress zijn funest voor geest én lichaam

Er is een groot verband tussen trauma, stress en allerlei lichamelijke aandoeningen. Het beste medicijn? Dat hebben we ervaren tijdens de lockdown, zegt de Vlaamse psycholoog Paul Verhaeghe: meer tijd nemen.

Waarom worden sommige mensen ziek en anderen niet? Onderschat de rol van stress niet, zegt psycholoog Paul Verhaeghe Interview: Leestijd 9-12 minuten