Spring naar inhoud

De NSA waarschuwt voor locatiediensten op smartphones. Dat werd hoog tijd

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA waarschuwt inlichtingenmedewerkers en militairen op hun smartphones zoveel mogelijk te beperken.

Het is ongebruikelijk dat de NSA dit in het openbaar doet.

De inlichtingendienst vreest dat het gebruik van deze diensten, bijvoorbeeld voor navigatie, de locatie van personeel kan verraden aan bedrijven in binnen- en buitenland en aan andere overheden. De NSA ziet dat steeds meer van dit soort locatiedata worden verhandeld door app-aanbieders, maar ook door telecommaatschappijen.

Het is daarbij niet genoeg om alleen maar de locatievoorzieningen uit te schakelen op de telefoon, want ook wifi, bluetooth en trackers in browsers kunnen worden gebruikt om iemands positie te bepalen.

Het werd hoog tijd dat deze waarschuwing er kwam (en dat-ie wordt opgevolgd). Twee jaar geleden lieten we al zien hoe gevoelig locatiedata kunnen zijn die apps verzamelen. We kwamen erachter dat we via sport-app Polar de identiteit en huisadressen van militairen en inlichtingenmedewerkers konden vinden.

Uit dat verhaal bleek hoe gevoelig locatiedata eigenlijk zijn en dat het gebruik van die data niet alleen een privacyprobleem oplevert, maar ook een gevaar kan vormen voor de nationale veiligheid. Daarom wil ik het verhaal dat we met Bellingcat maakten nog eens onder de aandacht brengen.

Waar het verhaal over gaat: De namen van geheim agenten zijn staatsgeheim. Militairen op missie noemen elkaar alleen bij de voornaam. Maar met de alledaagse fitness-app Polar kan iedereen met gezond verstand (en Google) hun identiteit en woonadres achterhalen.

Houd als je het verhaal leest, in het achterhoofd hoe weinig er eigenlijk is veranderd!

Zo haalden we binnen 2 minuten staatsgeheimen uit een fitness-app
Correspondent Surveillance & Technologie