Als iets duidelijk is geworden in tijden van corona, dan is het wel dat de wereld onzeker is. Kan het virus zich via oppervlakten verspreiden? Ben je eigenlijk wel immuun als je antistoffen hebt? En wanneer is er een vaccin? Allemaal vragen waarop we aan het begin van de crisis nog geen antwoord hadden.

Intussen weten we een tikje meer, het dat het virus zich via iets als een winkelwagentje kan verspreiden. Maar over immuniteit is en, al lopen er experimenten, het dat er snel een werkend vaccin komt.

Toch zijn er veel stellige types, die met hun vuist op tafel slaan en zeggen te weten hoe het zit. Kijk maar naar een willekeurige talkshow. Hun stelligheid is misleidend. Want onzekerheid is iets waar we mee moeten leren omgaan, binnen én buiten de pandemie.

Onlangs hield ik een praatje hierover voor Brainwash Talks, dat afgelopen zondag uitgezonden werd op NPO2. Mijn belangrijkste boodschap: durf te twijfelen. Alleen dan kun je de wereld beter begrijpen. Dat weet ik zeker.

YouTube
Mijn Brainwash-talk
Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Als correspondent Ontcijferen onderzoek ik de getallenwereld. In mijn wekelijkse mail houd ik je op de hoogte van wat ik schrijf, hoor en lees. Een vast onderdeel: #NerdAlert, voor de getallenliefhebbers. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Meer lezen?

We mogen best wat meer twijfelen? ¯\_(ツ)_/¯ In praatprogramma’s en media buitelen de mensen met meningen over elkaar heen, de een nog stelliger dan de ander. Vaak negeren ze daarbij één fundamentele waarheid: de wereld zit vol onzekerheid. Wil je betere beslissingen leren nemen? Omarm de onvoorspelbaarheid. Durf te twijfelen. Leer denken als een vos. Lees mijn artikel