Update 28 mei 2024: Er is inmiddels een nieuwe app. Als lid kun je nu al onze verhalen lezen, luisteren en kijken op één plek, waar en wanneer jij dat wil.  

Vanaf vandaag kun je als lid naar onze journalistiek luisteren in je eigen Correspondent-app! Onze correspondenten lezen hun grote verhalen voor en natuurlijk vind je er ook onze podcasts. 

Reizen, afwassen, strijken, sporten: je kunt het voortaan allemaal gemakkelijk combineren met je dagelijkse medicijn tegen de waan van de dag. Gewoon je Correspondent-app openen en op ‘Afspelen’ drukken. 

Zo kun je tijd besparen en tegelijkertijd diepgravende journalistiek tot je nemen.

Apple app store badge Google play store badge

Waarom hebben we deze app gebouwd?

We zijn om vier redenen met een audio-app begonnen:

  1. We willen onze journalistiek zo veel mogelijk delen – In onze missie jouw dagelijkse medicijn tegen de waan van de dag te zijn, vinden we het belangrijk om het zo gemakkelijk mogelijk voor je te maken onze journalistiek tot je te nemen. Daarom zijn we op veler verzoek van jullie steeds meer van onze verhalen ook in audiovorm gaan aanbieden. Deze app is een nieuwe stap daarin.
  2. Meer gebruiksgemak voor leden – Jullie luisteren steeds meer audioverhalen van De Correspondent. Ook onze podcasts worden steeds populairder. Vanaf nu bieden we met de app een gebruiksvriendelijkere manier aan om naar onze journalistiek te luisteren, met al onze voorgelezen verhalen en podcasts op één overzichtelijke plek.
  3. Betere bescherming van jouw privacy – Tot voor kort stelden we onze audiojournalistiek enkel beschikbaar via het platform SoundCloud. Daardoor keken de trackers van dat bedrijf mee. Met deze app zijn we niet meer afhankelijk van SoundCloud. Alle nieuwe podcasts en verhalen hosten we zelf. 
  4. Onafhankelijkheid van audioplatforms als Spotify – We merken dat grote platforms als Spotify audio steeds exclusiever proberen te maken. Ze kopen grote shows op en zetten deze achter een betaalmuur. Omdat audio heel belangrijk is voor de toekomst van de journalistiek, willen we niet afhankelijk zijn van deze machtige aanbieders en een eigen luisteromgeving bieden aan jullie, de leden die ons financieel mogelijk maken.

Omdat we het belangrijk vinden dat de journalistiek die jij mogelijk maakt zo breed mogelijk beschikbaar is, blijven we onze verhalen en podcasts ook delen via andere podcast-apps. Maar voor de beste, meest privacyvriendelijke luisterervaring én voor het gesprek met onze correspondenten en andere leden, kun je voortaan in je eigen Correspondent-app terecht.

Dit is pas de eerste versie. Vanaf vandaag blijven onze tien developers de app doorontwikkelen, samen met de redactie en de ontwerpers van Zo willen we het in de toekomst mogelijk maken om ook al onze verhalen in de app te lezen, en denken we na over (live) video’s en visuele explainers in de app. 

Hoe werkt de app?

Als je de app op je iPhone of Android-telefoon start, zie je op de Home het nieuwste verhaal van de dag, de verhalen die je recent aan het luisteren was en een overzicht van onze shows, met daarin meer dan vijfhonderd verhalen en afleveringen. Denk aan de podcasts Goede gesprekken met Lex Bohlmeijer, De Rudi & Freddie Show en series als De tweede, Het bestbeluisterde boek ooit (met deze titel) en Goed nieuws met Joris Luyendijk. 

Onder het tabje Recent vind je alle audioverhalen en podcasts op chronologische volgorde. 

Wanneer je een verhaal of podcast aanklikt, opent de player met daarin een korte omschrijving, plus het gesprek dat naar aanleiding van het verhaal plaatsvindt. Hier kun je vragen stellen aan de correspondent of je kennis en ervaringen rond het onderwerp van het verhaal delen.

Terwijl je aan het luisteren bent, kun je verder rondkijken in de app. Het verhaal dat je aan het luisteren bent, blijft in een mini-player onderaan zichtbaar. Je kunt uiteraard ook iets anders op je telefoon gaan doen: de audio blijft op de achtergrond doorspelen en via de algemene controls van je telefoon kun je het verhaal desgewenst pauzeren. 

Deze journalistieke verhalen kun je beluisteren (en zo doe je dat) Vanaf vandaag kun je naar onze journalistiek luisteren in je eigen Correspondent-app! Maar hoe werkt dat luisteren dan? Een praktische uitleg over onze app en audiojournalistiek. En een selectie van verhalen voor wie niet weet waar te beginnen.
Ga naar de uitleg van Sterre en Jacco

We zijn benieuwd wat je van de app vindt!

We zijn heel benieuwd wat je van deze eerste versie vindt! Laat het vooral weten in de bijdragen hieronder. Suggesties voor verbeteringen zijn ook zeer welkom. Heb je een bug gevonden? Help ons de app te verbeteren en mail een screenshot en een korte omschrijving van wat er gebeurde naar post@decorrespondent.nl.

Heel veel luisterplezier!