Spring naar inhoud

‘De meeste mensen deugen’ is genomineerd voor de NS Publieksprijs! Stem je ook?

Ik heb een nieuwtje! Woensdagavond werd bekend dat mijn boek De meeste mensen deugen is genomineerd voor de NS Publieksprijs. Stiekem vind ik het de mooiste boekenprijs van Nederland. Een prijs die niet door geleerde juryleden, deftige commissies of comités van boekhandelaren wordt bepaald, maar door lezers.

In de afgelopen jaren mocht ik regelmatig naar het buitenland om over een vertaling van mijn vorige boek te vertellen. Tijdens die trips ging ik me steeds meer realiseren dat Nederland het beste boekenland ter wereld is. We zijn een enorm leesgierig volkje. Vergelijk een Nederlands treinstation maar eens met een station in België, Duitsland, Spanje of de Verenigde Staten. Elders kun je lang zoeken naar een fatsoenlijke boekhandel (vaak vind je alleen wat tijdschriften), maar in Nederland ligt de crème de la crème van de literatuur gewoon in de AKO of de Bruna.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over onze hemelse boekenpaleizen, zoals Dominicanen in Maastricht, Van der Velde in Groningen en Broese in Utrecht. Of misschien nog wel beter: de meer dan duizend bibliotheken die ons land rijk is.

Ook de aantallen boeken die Nederlanders kopen zijn internationaal gezien krankzinnig. Als je in Nederland bovenaan de bestsellerlijst wilt komen, dan moet je minstens zo’n vijfduizend boeken per week verkopen. En het bizarre is: met zo’n aantal kun je ook in The New York Times-bestsellerlijst komen, ook al heeft de VS twintig keer zo veel inwoners.

Zonder leden was het boek er niet gekomen

Ik ben dan ook superblij en dankbaar met mijn nominatie voor dé lezersprijs van Nederland. De meeste mensen deugen is een boek dat nooit het licht had gezien zonder De Correspondent, zonder al mijn geweldige collega’s en jullie: lezers die me zo veel feedback, tips en constructieve kritiek gaven. (Zo kwam ik een van de belangrijkste verhalen – over wat er gebeurt als kinderen aanspoelen op een onbewoond eiland – pas op het spoor toen een van jullie me aanspoorde dieper te graven.)

Maar goed: genomineerd worden is geweldig, maar nog leuker is... winnen! De concurrentie is niet mals, met geweldige schrijvers als Geert Mak en Roxane van Iperen (en ook nog eens mijn held Herman Finkers), maar laten we het daar vooral niet over hebben. We hebben bij De Correspondent namelijk al bedacht waar we het eventuele prijzengeld in zouden stoppen: een dik feest op de redactie als we elkaar eindelijk weer mogen knuffelen aan het einde van dit coronatijdperk. En wat er overblijft investeren we natuurlijk weer in onze journalistiek, zoals we ook doen met de opbrengsten van het boek zelf.

Heb je De meeste mensen deugen gelezen en vond je het de moeite waard? Ik zou zeggen: schroom niet, en breng je stem uit! Onze dank is groot :-)

Stem hier op ‘De meeste mensen deugen’Correspondent Vooruitgang