Hoe zwakke broeder Barroso achter de schermen meehielp de euro te redden In een zinderende serie, gebaseerd op gesprekken met tientallen insiders, vertelt The Financial Times hoe in 2012 de euro met vallen en opstaan werd gered. In het eerste deel ‘How the Euro was saved’ masseert de Amerikaanse president Barack Obama de leiders van de eurozone om meer geld in reddingsfondsen te stoppen, barst bondskanselier Angela Merkel in tranen uit, explodeert de Franse president Nicolas Sarkozy, wordt de Griekse premier George Papandreou met psychologische oorlogsvoering stukgemaakt en blijkt de vaak als zwak beschouwde voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso een hardliner. Deel twee, ‘Inside Europe’s Plan Z’ is haast nog spannender. In het diepste geheim werd in 2012 een noodplan gemaakt voor het uittreden van Griekenland uit de eurozone. Er heerste een felle strijd tussen twee kampen. Het ene zag Grexit als het amputeren van een ziek been, het andere als een dominosteen die de hele eurozone zou doen omvallen. Verslaggever Pieter Siegel vertelt hoe het tweede kamp won, een zege waarin Barroso opnieuw een opmerkelijk aandeel had. (Tomas Vanheste) Inside Europe’s Plan Z (5.000 woorden) Hoe Google-resultaten verkiezingen kunnen beïnvloeden Niemand weet precies hoe Google werkt. Nu ja, een beetje, maar de finesses van de algoritmes die ons de antwoorden op onze vragen geven zijn alleen bekend bij de techneuten die ze gebouwd hebben:
een black-box. Uit onderzoek dat deze week verscheen, bleek maar weer eens hoe machtig die black-box kan zijn. Door de zoekresultaten van proefpersonen te manipuleren was psycholoog Robert Epstein in staat om de voorkeur voor verkiezingskandidaten van zijn proefpersonen te veranderen. Het enige wat Epstein hoefde te doen, was de volgorde van de resultaten aan te passen: positieve artikelen over kandidaten bovenaan de lijst zorgden ervoor dat proefpersonen meer geneigd waren op die kandidaat te stemmen. Het onderzoek toonde niet aan dat Google daadwerkelijk de zoekresultaten manipuleert, maar zolang Google een black-box blijft zullen we dat nooit zeker weten. (Maurits Martijn)
Google search results can influence an election, research in India suggests (881 woorden)
Als je puberzoon eigenlijk nergens kan wonen Dex is veertien jaar oud. Hij praat niet, maar schreeuwt de hele dag, slaat zichzelf en is eigenlijk alleen rustig als hij in de achtertuin in het bubbelbad mag dobberen. Hij is zwaar verstandelijk gehandicapt en zijn ouders probeerden hem al in verschillende instellingen en tehuizen te plaatsen omdat hij thuis niet te houden is. In deze documentaire krijg je een inkijkje in het leven van Dex en dat van zijn ouders, die wanhopig proberen een leefbare situatie voor zowel hun zoon als zichzelf te bereiken. Maar er zitten nogal wat regels en wetten in de weg. Een frustrerend verhaal over engelengeduld en onvoorwaardelijke liefde. (Vera Mulder) Een goede plek voor Dex (55 minuten) Een evidence based-methode is goed. Maar is dat terecht? Overheden zetten steeds vaker ‘evidence based-methodieken’ in om sociale problemen aan te pakken. Van anti-pestprogramma’s tot opvoedmethoden. Maar je kunt je sterk afvragen of dat terecht is. Door die methode centraal te stellen, gaat men vaak voorbij aan de uitvoering. En die uitvoering is bij uitstek hetgeen dat bepaalt of de methode werkt. Socioloog Mieke van Stigt pleit er in dit stuk voor minder geld te stoppen in dure methodieken (en de adviesbureaus die de methodieken aan de man moeten brengen) en meer geld te steken in de uitvoerders. ‘Methodieken moeten vaak problemen oplossen die ontstaan zijn door vergaande bezuinigingen, of door structurele problemen in het veld,’ aldus van Stigt. (Marilse Eerkens) Het verdienmodel van evidence based methodieken (1.147 woorden) Blijf-van-mijn-lijfhuis 2.0 Nu ons leven steeds meer digitale sporen achterlaat, levert dat nieuwe en onvoorziene problemen op. In de Boston Globe staat een interessant verhaal over hoe blijf-van-mijn-lijfhuizen zich steeds meer digitaal moeten wapenen om agressieve mannen buiten de deur te houden. In een tijd dat iedereen voor een gering bedrag al aardig NSA’tje kan spelen, doemt het probleem op voor veel vrouwen: hoe blijf je nog anoniem en buiten het bereik van je belager? In Boston werkt een blijf-van-mijn-lijf-huis inmiddels samen met het TOR-project, dat normaliter software ontwikkelt en beheert om mensen anoniem te kunnen laten surfen. Doorgaans helpen zij dissidenten, activisten en journalisten. Nu dus ook vrouwen in nood. (Dimitri Tokmetzis) As Domestic Abuse Goes Digital, Shelters Turn to Counter-Surveillance with Tor (3.136 woorden)

Het beste van De Correspondent deze week

Hoe reclameman Don Draper het verliest van Big Data Lange tijd waren de psychologische tegeltjeswijsheden van de reclameman in de advertentie- en reclamewereld de maat der dingen. Maar dat is aan het veranderen. Door het internet maakt de advertentiewereld een transformatie door van onderbuik naar harde data. ‘Het internet is de beste telescoop op menselijk gedrag die wij ooit hebben gemaakt.’ Lees hier het artikel van Maurits Martijn Zo kan Europa onafhankelijker worden van Russisch gas Vlak voor de Europese verkiezingen en met Rusland als gedeelde vijand is pleiten voor een gezamenlijk Europees energiebeleid makkelijk scoren. Maar wat is het meest realistische middel om minder afhankelijk te worden van het Russische gas? Een energie-unie? Winning van schaliegas? Of toch vol inzetten op duurzame bronnen en energiebesparing? Een analyse in drie stappen. Lees hier het artikel van de Energiegroep In drie stappen naar een veiliger digitaal leven In een wereld van surveillance en identiteitsdiefstal is digitale veiligheid geen luxe, maar noodzaak. Maar hoe bereik je die veiligheid, is een vraag die we vaak krijgen. Gastcorrespondent Douwe Schmidt geeft drie essentiële tips voor een beter beschermd digitaal leven. Zodat ‘de kans dat je de klap overleeft, een stuk groter wordt.’ Lees hier de tips van gastauteur Douwe Schmidt Wat doe je als je inboedel via de brandtrap je huis verlaat en de straat uitloopt? In de nieuwe verhalenbundel van de Canadees-Amerikaanse schrijfster Rivka Galchen gebeuren de vreemdste dingen, waar de personages opmerkelijk gelaten op reageren. De verhalen gaan over de (on)betrouwbaarheid van de waarneming en de (on)kenbaarheid van de werkelijkheid – en hoe je daar het beste mee kan omgaan. Een warme aanbeveling. Lees hier de aanbeveling van Lynn Berger Tijdens het schooljaar allemaal uniek, tijdens het examen allemaal hetzelfde Vandaag beginnen op alle middelbare scholen de eindexamens. Terwijl het middelbaar onderwijs steeds meer inzet op differentiatie, talent en onderwijs op maat, krijgt iedere leerling aan het eind toch dezelfde toets. Dat kan anders. Daarom, een voorstel voor een nieuw model. Lees hier het artikel van Johannes Visser