Risiconiveau 1: Waakzaam

Er is sprake van een beheersbare situatie. Hilversum is geen besmettingshaard. Het aantal retweets is laag. Kwaliteitsmedia doen nog brononderzoek. Kwetsbare groepen – influencers, columnisten – dienen alert te zijn. De reguliere waan van de dag kan gewoon worden verzorgd. Preventieve maatregelen zijn vooral gericht op het voorkomen van clusterfuck-uitspraken van hoogrisico-duiders. Voetbal Inside mag gewoon uitzenden. 

  • Trending: #johanderksen, #wieisdemol, #thierrybaudet
  • Positieve testen per 1.000 BN’ers: <50
  • Kul-waarde: 0,1-0,5 op de schaal van Famke Louise
  • Aantal ic-opnamen (internetcomplotten) in MSM (mainstreammedia): <1

Risiconiveau 2: Zorgelijk

De situatie ontwikkelt zich negatief. Er zijn signalen van beginnende ophef over iets triviaals. Hilversum is officieel een risicogebied. De schoonmoeder van Ferd Grapperhaus is trending. Rioolonderzoek op Twitter wijst op toegenomen sporen van verontwaardiging. De Kamer overweegt een spoeddebat. De reguliere waan moet worden afgeschaald. De Telegraaf pakt uit met een superspreader op de voorpagina. Het aantal columns stijgt substantieel.

  • Trending: #grapperhaus #ferd #huwelijk #hypocriet
  • R(eproductiewaarde): 2,2 columns per column
  • Aantal liveblogs per 100 media: <2
  • Percentage talkshows met minimaal 1 besmette duider: 20 -30 procent

Risiconiveau 3: Ernstig

Er is sprake van een nationale hype. Meerdere BN’ers, onder wie Famke Louise, Gers Pardoel, Mental Theo en rapper Bizzey, zijn trending op diverse sociale media. 80 procent van de besmettingen verloopt via één hashtag. In Hilversum geldt code rood, omliggende regio’s – het Binnenhof, Aalsmeer – zijn potentiële infectiehaarden. Meer dan de helft van de reguliere programmering wordt afgeschaald. De NOS begint een liveblog. Jort Kelder, Peter R. de Vries en Sven Kockelmann zijn in quarantaine op het Mediapark. Lange Frans gaat viraal met Het Land Van Bilderberg. Tot bezinning komen en excuses aanbieden zijn noodzakelijk om verdere escalatie te voorkomen en terug te keren naar normale waan. 

  • Trending: #ikdoenietmeermee #coronadictatuur #ishugodejongepedo #durftevragen
  • Aantal experts per 100 actualiteitenrubrieken: <0,000001
  • R(etweet)-waarde: + 500 p/m
  • Aantal ic-opnamen (internetcomplotten) in MSM (mainstreammedia): >3

Risiconiveau 4: Zeer ernstig

De situatie is onbeheersbaar geworden. Heel Nederland is in de greep van ophef om niks. Verspreiding van de hype verloopt exponentieel. De NPO is in domme lockdown. Er wordt geen enkel brononderzoek meer gedaan. Het OMT wordt omgedoopt tot OMG. De Koninklijke familie breekt haar vakantie tussentijds af en biedt live op de NOS excuses voor de ontstane ophef aan. Premier Rutte wordt naar de Kamer gesommeerd voor tekst en uitleg. Doutzen Kroes concludeert na een promotie-onderzoek van vier uur dat het Koningshuis niet bestaat en noemt de excuusvideo ‘deepfake’. De NOS organiseert diezelfde avond nog Het Grote Koningsdebat over de stelling: Koningshuis, feit of fictie? Angela de Jong schrijft zeven columns over de ophef en noemt de presentatie van debatmoderator Britt Dekker ‘ondermaats’.

In Jinek, Op1, Beau, M, De Vooravond en Moltalk debatteren Jort Kelder en Peter van der Vorst over de vraag: is er te veel aandacht voor de ophef? De Correspondent gaat twee dagen op zwart en lanceert een leesgids die de ophef in context plaatst. De Belgische regering vaardigt een kijk- en luisteradvies af om alleen Nederlandse media te consumeren als dat ‘strikt noodzakelijk’ is. Volgens een peiling van Maurice de Hond gelooft 62 procent van de Nederlanders niet langer dat Willem-Alexander echt bestaat. Willem Engel lanceert het tijdschrift Koningswaanzin, dat in elke AKO bij de kassa wordt gelegd. Lange Frans krijgt een eigen talkshow bij omroep Ongehoord Nederland getiteld De Wereld Draait Niet

  • Trending: #koningswaanzin #dwdn #omg #wtf
  • R0=12 columns per opiniemaker
  • Kans op item bij Zondag met Lubach: > 80 procent
  • Aantal ic-opnamen (internetcomplotten) in MSM (mainstreammedia): >10

Wanneer er een vaccin tegen ComplotFARCE20 zal worden gevonden, is nog niet bekend.