The Three-Body Problem is het eerste deel van een trilogie die gaat over leven en dood op planetaire schaal. Die jaren en vervolgens eeuwen en era’s overspant. En waarin Hele Grote Vragen worden opgeworpen en beantwoord, de belangrijkste is wellicht: kunnen in dit immense heelal beschavingen vreedzaam samenleven?

Zes jaar geleden werd The Three-Body Problem van de Chinese schrijver Liu Cixin en het was meteen een sensatie. Het won prijzen en critici liepen ermee weg.

Het boek begint tijdens waarin een politiek gevangene min of meer bij toeval contact legt met een buitenaardse beschaving die continu in existentiële nood verkeert. Het leven op die verre planeet wordt met onberekenbare tussenpozen verwoest, omdat het zonnestelsel drie sterren bevat die in een Soms vriest alles kapot, dan wordt de oppervlakte van de planeet in vuur en vlam gezet.

Het contact ontketent een serie gebeurtenissen die mogelijk even catastrofaal en onberekenbaar zijn, maar dan voor ons. De mensheid heeft vierhonderd jaar de tijd om zich op naderend onheil voor te bereiden. Wat doet dat met ons?

The Three-Body Problem werd al snel opgevolgd door twee andere delen: The Dark Forest en Death’s End. De in het Westen toen nog volstrekt onbekende Liu werd vergeleken met sciencefictiongrootheid Arthur C. Clarke. Enkele makers van Game of Thrones zullen de trilogie voor Netflix

De aantrekkingskracht van de trilogie ligt voor de hand: ze scoort goed op zowel science als op de fiction. Liu neemt de tijd om over grote wetenschappelijke problemen na te denken en komt vaak met verrassende inzichten. Het verhaal zelf is ronduit episch.

Ik heb de trilogie al gelezen, maar met flinke tussenpozen. Het lijkt mij leuk om de drie boeken kort na elkaar te herlezen, want ik heb het idee dat ik bij eerste lezing nog veel heb gemist. En het lijkt mij ook leuk om dat met jullie te doen en ze tussendoor hier met jullie te bespreken.

Het eerste boek, The Three-Body Problem, zal ik na de kerstvakantie behandelen. Alleen dat eerste boek is in het dus voor mij worden het de Engelse boeken (ik denk dat ik voor de luisterboeken ga). Doe je mee? Ren dan naar je lokale boekhandel!

Meer lezen?

Als je één scifiroman leest deze zomer, laat het dan Join zijn In ‘Join’ vraagt Steve Toutonghi zich af wat er zou gebeuren als mensen hun geesten konden laten versmelten. Lees de aanbeveling hier