Wat de stroomvoorziening in Nigeria ons leert over hoe landen rijk worden (en andere grote vragen des levens)

Maite Vermeulen woonde twee jaar in Lagos, de grootste stad van Nigeria. Al snel kwam ze erachter hoe gebrekkig de stroomvoorziening is, en welke rem dat zet op de hele Nigeriaanse economie. Ze besloot uit te zoeken waar het misging en begon bij het stopcontact in haar eigen muur.
De stroomvoorziening in Nigeria. Oké, het is misschien niet zoiets als de ineenstorting van Forum voor Democratie, zo’n onderwerp waar je meteen ‘Vertel me meer, meer!’ van begint te roepen. Maar wat blijkt: wie zich verdiept in de stroomvoorziening van Nigeria stuit al snel op de grote vragen des levens.
Hoe werkt ontwikkeling nu echt? Waarom zijn sommige landen rijk en andere arm? Hoe verhouden politiek en bedrijven, technologie en consument zich tot elkaar? Wat kunnen we in Nederland leren van de vooruitgang in Nigeria? En als de overgang naar duurzame energie hier al zo moeilijk is, en klimaatverandering zich niets aantrekt van landsgrenzen, hoe moet het dan in landen die niet zo rijk zijn als Nederland?
Onze correspondent Maite Vermeulen woonde twee jaar in Lagos, de grootste stad van Nigeria. Al snel kwam ze erachter hoe gebrekkig de stroomvoorziening is, en welke rem dat zet op de hele Nigeriaanse economie. Ze besloot uit te zoeken waar het misging en begon bij het stopcontact in haar eigen muur. Het resultaat: een vierdelige podcastserie die wij van De Rudi & Freddie Show van harte kunnen aanbevelen. Bij dezen lichten we alvast een tipje van de sluier op met niemand minder dan Maite Vermeulen!