Opnieuw in lockdown met kleine kinderen thuis: zo doen zes correspondenten het. En jullie?

Bij De Correspondent werken best veel jonge ouders. Ik vroeg hun: waar vermaken jullie kinderen zich zelf mee en wat doen jullie graag samen tijdens de lockdown en de kerstvakantie? Dat leverde deze verzameling van activiteiten op. Voeg je eigen tips onderin toe.
Er werken bij dit medium best veel mensen die kinderen onder de 12 jaar hebben. Ik telde er zestien en ben vast nog iemand vergeten. Sommige kinderen gaan naar de noodopvang. Maar de meeste collega’s werken de eerste weken van januari (opnieuw) met de kinderen thuis. En de kerstvakantie is ook al begonnen.
Ik vroeg hun: hoe doen jullie het? Waar vermaken jullie kinderen zich zelf goed mee, wat doen jullie samen? En naar wat voor activiteiten, boeken, podcasts of spellen ben je juist nog op zoek? Hieronder vind je zes reacties, met een hoop links naar de grootste hits aan spelletjes, doeboeken, websites en filmpjes.
Voor leden: hebben jullie tips? Breid de lijst onderin uit.
HP (thuis met een jongen van 11 en een meisje van 9)
Ik ben altijd een ferme aanhanger geweest van lazy parenting, in minder vriendelijke bewoordingen ook wel liefdevolle verwaarlozing genoemd, vanuit het idee dat jezelf kunnen vermaken een vaardigheid is waar je in je Latere Leven veel aan hebt. In de praktijk leidt het niet noodzakelijkerwijs tot minder prepuberaal bankhangen, het enige is dat mijn twee kinderen inmiddels geleerd hebben dat ‘ikweetnietwatikmoetdoehoen’ bij mij of mijn vrouw aan dovemansoren is gericht.
Wat dan wel de komende weken? Kleine geheimtip: in Haarlem is de ijsbaan open (wel reserveren) en beide kinders houden van schaatsen, dus we hebben al een flink aantal slots gereserveerd. Ook kwam ik er onlangs achter dat je online hele Lego-sets kunt huren, dus wellicht gaat het eindelijk lukken om de Millennium Falcon in huis te halen. 11 leert zichzelf intussen programmeren met Scratch (ja scherm, boeeee, maar op school gaat alles nog met krijtjes en vilt, dus mag het even?), en 9 heeft voor Sinterklaas een tie-dye-setje gekregen plus witte tasjes en T-shirts. Dus mijn collega’s moeten niet raar opkijken als ik begin januari op Zoom verschijn met een fraai gebatikt hemd (to match my Birkenstocks). Peace out.
Anika (thuis met een meisje van 5 en een jongen van 4)
Mijn kinderen schelen minder dan anderhalf jaar. Terugkijkend zie ik mezelf nog met de een krijsend op de arm en de ander krijsend aan de enkels hangen halverwege de trap. Idyllisch. Maar nu. Nu pluk ik er de vruchten van. Want door het kleine leeftijdsverschil zijn ze in coronatijd dikke maatjes geworden.
Fantasie- en rollenspellen zijn veruit favoriet. En waar maak je ze dan het meest gelukkig mee? Juist: verkleedkleren. Bij de kringloop een enorme stapel voor een prikkie op de kop getikt. Waarna ze zich uren verschansen in hun zelfgebouwde kastelen, dan wel gebouwd van kussens en stoelen, dan wel van de toffe muurtjes van Fantasy Forts. Of ik laat ze hotelletje spelen, waar ik – als eregast – ontbijt op bed geserveerd krijg (lees: bak muesli met twee druppels yoghurt) of een chocomel achter de computer.
En natuurlijk: goed voor elke leeftijd: (tweedehands) puzzels en spellen. Dat puzzelen kunnen ze zelf. Het spel krijgen ze vaak als beloning als ze een tijdlang zelf gespeeld hebben. Op dit moment zijn ze niet weg te slaan bij Concept, maar ook alles uit de Ik leer-serie van spellenmaker Jumbo was een hit.
Dit klinkt allemaal heel verantwoord. Wat ik hier subtiel weglaat, is dat ze ook alle plastic made-in-China-meuk verzamelen die ze maar kunnen vinden, met dank aan hoofdsponsor oma.
En in de kerstvakantie, nu ik ook af en toe vrij ben? Geocaching! Fietsjes mee en op schattenjacht. Het voordeel is dat je niet ver hoeft. Vrijwel in elke buurt hebben mensen ‘schatten’ (briefjes in kokertjes) verstopt. Iets meer uitdaging voor oudere kinderen nodig? Check de speurtochten van OERRR van Natuurmonumenten. Als je geen zin hebt om naar buiten te gaan, hou ze dan bezig met handtekeningen. Letterlijk: zoek op ‘palm art’ op YouTube.
En dan nog de gouden zet die voor mij heel goed uitpakte: de grote kinderruil. Ik heb twee kinderen, mijn vriendin verderop heeft er ook twee. Allebei zijn we een dag per week vrij. Dus: stapelen. De ene dag heeft zij er vier, de andere dag ik. Ze zijn ongeveer van dezelfde leeftijd, dus houden ze elkaar nog redelijk bezig ook. En zo niet? Dan heb je daarna weer een dag om lekker ‘bij te komen’ op je werk.
Mij schaakmat zetten is op zichzelf geen e-nor-me prestatie, er was een reden dat ik geen schaakspel in huis had
Rosan (thuis met een jongen van 8 en een meisje van 5):
Tot vorige week hadden we geen schaakspel in huis. Zeg ‘The Queen’s Gambit’ en hij heeft geen idee waar je het over hebt. Toch blijkt mijn 8-jarige zoon al tijden verzot op schaken – bij vriendjes, op school – en zet hij mij met een paar zetten schaakmat. Toegegeven, dat is op zichzelf geen e-nor-me prestatie, er was een reden dat ik geen schaakspel in huis had. Dus wat te doen nu de scholen dicht zijn? Schaakpuzzels oplossen, herdersmatjes oefenen, dat soort dingen.
Ik ga op zoek naar een leuke online schaakcursus, waar een 8-jarige een paar uur per dag zoet mee is. Een collega tipte mij schaakmatties.nl. En daarna mag hij best even netflixen, maar dan moet hij wel The Queen’s Gambit kijken. Overigens is dit opvangplan niet helemaal waterdicht: dochter van 5 speelt liever ‘cheetaatje en leeuwtje’ met de toren en de loper dan dat ze een volgende meesterzet uitdenkt. Iemand nog tips?
Michiel (meisje van 8, meisje van 5)
Mijn tip voor jouw kinderen zijn andere kinderen. De 8-jarige heeft dat geweldig voor elkaar, de 5-jarige nog wat minder, maar wel steeds meer. Ik heb geprobeerd zo veel mogelijk buiten te doen. Skeeleren (aangeschaft/geleerd), hockeyen (sticks gekocht, niet geleerd), voetballen (wil alleen ik) – ten eerste omdat ik zelf het sporten mis in de lockdown en ten tweede omdat dit de meisjes met andere kinderen zou doen laten spelen.
Dit plan mislukte grotendeels: ik skeelerde, zij hebben skeelers. Maar ze zijn wel veel meer met andere kinderen gaan spelen
Dit plan mislukte grotendeels: ik skeelerde, zij hebben skeelers. Maar ze zijn wel veel meer met andere kinderen gaan spelen. Dus mijn tip: andere kinderen. Alleen heb ik geen idee hoe je dat voor elkaar krijgt. Misschien kunnen competentere ouders – zoals zo te lezen mijn collega’s – dit verklappen.
Dimitri (jongen van 10, meisje van 8)
Mijn kinderen hebben eigenlijk een ideale leeftijd: ze zijn al behoorlijk zelfstandig en kunnen al aardig met teleurstellingen omgaan. Dat was wel nodig dit jaar. Feestjes, uitjes en vakanties die niet doorgingen. Thuis leskrijgen van ouders (sto-hom). Minder naar oma en opa op Texel en niet met ze kunnen knuffelen.
Toch is het eigenlijk niet zo’n slecht jaar voor ze geweest. Ze hebben in één klap veel meer vrijheid gekregen om de buurt te verkennen. Ze mogen verder dan voorheen en regelen nu vaker zelf afspraken en logeerpartijtjes met vrienden en vriendinnen. Door al dat spelen en logeren kunnen wij met andere ouders wat meer tijd vrijmaken om te werken.
We doen ook minder moeilijk over schermtijd, al hebben ze zeker geen carte blanche. Telefoon, iPad en PlayStations worden in de praktijk vooral gebruikt om met vriendjes en vriendinnetjes online te spelen. Dochter doet TikTok-dansjes, Among Us en Roblox. Zoon is memes aan het zoeken op Reddit (r/funny en r/memes), aan het Scratchen (programmeercursus van MIT) en ook een Python-programmeerboek voor kinderen wordt weer gebruikt.
Ik woon vlak bij het strand, dus ook al is alles dicht, we kunnen vrij makkelijk eropuit, maar zoeken de wat minder populairdere plekken op, zoals IJmuiden of Velsen, in plaats van Bloemendaal of Zandvoort waar je vaak nog steeds in de file staat.
In deze kerstvakantie kijken we veel films samen, maar ligt er ook altijd een puzzel op tafel, staat er veel muziek op en wordt er flink gelogeerd. Kortom: eigenlijk is het best gezellig, zo’n lockdown.
Thalia (thuis met een jongen van 5 en eentje van net 3)
Wij hebben de luxe dat het vooral leuk is dat we allemaal thuis zijn (ik neem ouderschapsverlof op). Maar ik heb trommelvliezen die nog langer mee moeten. Onze strategie: speeldates. Voor de oudste die al vriendjes maakt op school is dat makkelijker dan voor de jongste. Wat voor beiden werkt: met een thermoskan koffie op het speelpleintje op de hoek gaan zitten en de straatapp appen wie er nog meer wil komen.
De afgelopen drie weken waren onze kinderen ook al thuis. Ik had namelijk zelf corona (gehad). Ik leerde toen: filmpjes kijken geeft tijdelijk rust. Maar daarna weten ze zichzelf niet meer te vermaken. Dus kijken ze nu pas filmpjes als de dag bijna om is. Buurman & Buurman spelen ze graag na. Maar de animators uit oostelijker Europa maakten nog veel meer moois. ‘Er viel sneeuw van vorig jaar’ is een Sovjetkleiproject van bijna veertig jaar oud dat ze telkens opnieuw willen zien, ook al verstaan ze er geen woord van. Ook de stop-motionfilmpjes van Jan Švankmajer voor volwassenen vinden ze magisch. Eerst even zelf kijken of je het geschikt vindt.
Luisteren: op Snotify, zoals Spotify hier heet, is de all-time favoriet het sprookje De Nachtegaal als hoorspel ingesproken door beroemde Vlaamse acteurs.
Zelf aan de slag: de meest geliefde doeboeken hier zijn die van Fiep. Autonoom legoën gaat het beste met Beestenbende (waar ook weer een doeboek bij zit). Dankzij www.origamivoorkinderen.nl, waar de kleuter zelf op de iPad het niveau en aantal stappen kan kiezen, hangt de kerstboom vol vouwwerkjes. We zouden nog wel meer van dat soort knutselsites willen vinden. Het dichte zwembad en gebrek aan lichaamsbeweging compenseren we met fietsen en met de boekenserie Ik ben Nelson (uit de bieb).
Tot slot: wie had gedacht dat een speelgoedpistool duurzame vrede zou brengen in huis. Stoere Oom gaf de kleuter een nerf gun. Eentje die hierop lijkt. De peuter kan er intussen ook al mee overweg (het is wat). Je kunt eindeloos veel doelen verzinnen voor de zachte pijlen.