Elke tweede ademhaling is te danken aan de zee. En die wordt minder onbekend en méér bemind

Lisa Becking
Tropische mariene bioloog
De illustraties bij de tien verhalen die tot hoop stemmen, zijn verzorgd door een nieuwe lichting beeldmakers, allen in 2020 afgestudeerd aan een Nederlandse kunstacademie. Deze illustratie is gemaakt door Cheyenne Goudswaard (Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda). Lees meer over haar werk onderaan dit stuk.

71 procent van het aardoppervlak bestaat uit zee, en ze is onmisbaar voor de zuurstofproductie. Dus is het goed nieuws dat de onderwaterwereld op steeds meer plekken in onze populaire cultuur opduikt.

‘Mariene biologie? Ken je die Seinfeld-aflevering met de Een verwijzing naar een tv-komedie waar een van de hoofdpersonen zich voordoet als marien bioloog om een date te scoren. Dat was vroeger de standaardrepliek wanneer ik op feesten vertelde wat ik studeerde. Gecombineerd met een opmerking over een curieuze carrièrekeuze. 

Inmiddels is dat wat veranderd. Na het horen van mijn beroep rijzen nog steeds de wenkbrauwen, maar zijn de associaties veelvuldiger. Finding Nemo, de plasticsoep, zelfs Voor mijn sociale acceptatie is dit natuurlijk fantastisch, maar het betekent vooral dat de zee iets minder onbekend is, iets meer bemind. En dat geeft

De zee is niet alleen natuurgeweld dat met man en macht moet worden tegengehouden om land te beschermen. Een wild monster dat zeelieden opslokt. Een akker van water waar vis en olie worden geoogst. Een oneindige afvalstortplaats. Het is voor steeds meer mensen ook een wereld onder de waterspiegel die 71 procent van de aardbol beslaat.

Generaties groeien nu op met de zee als onderdeel van hun fantasie en werkelijkheid. De hoeveelheid kinderboeken en tekenfilms die zich in een mariene wereld afspelen, verbaast me steeds weer. Snorkelsets zijn alom te koop. Onderwatercamera’s zijn niet meer alleen weggelegd voor extreem rijken of professionals. Meer mensen zien het zeeleven met eigen ogen of via de beelden van anderen – denk: en

Een gevolg hiervan is dat het aantal studenten dat mariene onderzoeksprojecten wil doen blijft groeien – onze groep aan Wageningen University & Research barst uit haar voegen. Eenmaal afgestudeerd werken ze niet allemaal als marien bioloog. Toch hechten ze waarde aan het belang van de zee en zullen dat meenemen in hun werk en leven.

Meer dan 80 procent van de oceanen is onverkend

Nog een gevolg. Vorig jaar trok het kabinet voor natuurherstel in de bijzondere gemeentes van Caribisch Nederland (Bonaire, Saba, Sint-Eustatius), waarvan 7 miljoen als eenmalige bijdrage De ministers konden op publieke steun rekenen, omdat burgers inmiddels weten hoe bijzonder koraalriffen zijn.

We zijn er nog niet. Er is helaas behoorlijk wat onwetendheid in te halen. Meer dan 80 procent van de oceanen is Onwaarschijnlijk eigenlijk, hoe weinig we weten, terwijl we elke dag afhankelijk zijn van de zee. Meer dan de helft van de zuurstof in de atmosfeer Oftewel, elke tweede ademhaling die je doet is te danken aan zeeleven!   

Kennis is natuurlijk niet de enige oplossing voor de bescherming van de zee, maar ze kan ons wel behoeden voor ongelukken. Onwetendheid zorgde ervoor dat er vroeger geen veiligheidsgordels werden gebruikt in auto’s. Uit voorzorg zouden we voorzichtiger met de zee moeten zijn en haar beter leren begrijpen. Misschien maken we onbewust iets kapot wat essentieel blijkt voor ons leven. 

Nederlands is ongeveer anderhalf keer zo groot als ons landoppervlak. Dat verdient eigenlijk een soort maatschappijleer van de zee, een vak dat elk kind bewust maakt van die watermassa langs onze kust. Dan verwacht ik straks op feesten dat minstens de helft van het gezelschap een marien getint beroep heeft.

Lees ook: