De Rudi & Freddie Show
In gesprek met de makers van de fenomenale serie Klassen
SoundCloud

Misschien hebben jullie de serie al gezien. Zo nee, doe jezelf dan een plezier, en bingewatch de serie Klassen (Human), want dit is nu wat je ‘een meesterwerk’ noemt. Jesse en ik (Rutger) wilden heel graag met de makers, Sarah Sylbing en Ester Gould, in gesprek over wat ze geleerd hebben tijdens het maken van de serie, en ze bleken zowaar een gaatje in hun agenda te kunnen vinden.

Het resulteerde in een breed gesprek over hoe moeilijk het vak van leraar wel niet is, het belang van didactische vaardigheden, hoe schadelijk het is dat we kinderen al zo vroeg sorteren op niveau, en natuurlijk de vraag: hoe kan het anders? Moeten we het ‘gepersonaliseerd leren’ omarmen en kinderen veel meer vrijheid gunnen, zoals dat bijvoorbeeld gebeurt op de Of wordt het juist tijd dat leraren en kunnen we beter kijken naar de conservatieve en strenge aanpak van een aantal Britse excellente scholen? Of kan het misschien allebei waar zijn?

Lees ook:

Waar je wieg staat bepaalt je kansen op school. En dat kan écht anders Veel kinderen groeien op in een omgeving met minder kansen dan hun leeftijdsgenoten. De veelgeprezen documentaireserie Klassen laat zien dat deze leerlingen baat hebben bij een eerlijker onderwijssysteem: met kleinere klassen en minder werkdruk voor hun docenten.

Lees de column van Mohammed Saiah