Spring naar inhoud

Twee tips om je dagelijkse wandeling wat spannender te maken

In mijn woonplaats Rotterdam is een wandeling nooit saai. Ik loop dagelijks zo’n tien kilometer, en elke dag kom ik wel een nieuw gebouw, zaakje, plakkaat, monument of historisch overblijfsel tegen.

Maar zelfs in deze stad blijven er schatten die je met het blote oog niet kunt zien. Een grote online gemeenschap van zogeheten ‘geocachers’ verstopt die schatten, en spoort die van anderen op. Toen ik gisteren tijdens een vergadering over dit parallelle universum vertelde, waren er veel collega’s die het nog niet kenden. Dus bij deze.

Het doel is als volgt: iemand heeft een schat (een ‘geocache’) verstopt, en met behulp van de gps-coördinaten speur je die met je smartphone op.

Een cache vinden is lastiger dan het klinkt: de coördinaten geven de locatie nooit op de centimeter nauwkeurig, waardoor alle hoekjes, gaten en losse stoeptegels er verdacht uitzien. De geocache kan verschillende formaten hebben, van een reageerbuisje tot een koektrommel. Let op dat onwetende omstanders, niet meekijken.

Heb je de schat gevonden? Noteer je naam en de datum in het erbij verstopte logboek en registreer je vondst in de Geocache-app. Zit er een cadeautje bij? Ruil ‘t voor een ander cadeau.

Het is een heerlijke en kinderlijke vorm van ontspanning. Zo heb ik gisteren zo’n twintig stenen aan de Maasboulevard van Rotterdam gelicht om een cache te vinden. Zonder resultaat. Te veel muggles. Vandaag ga ik terug.

Wereldwijd zijn er miljoenen geocaches. Bij jou in de buurt liggen er ongetwijfeld een paar. Meedoen is simpel: download the Geocaching-app op je mobiel en kijk waar in jouw omgeving schatten liggen.

En dan m’n tweede tip. Ik wandel soms met een ‘kijkdoel’. De ene keer let ik op deurbellen, de andere keer op raamkozijnen. Toen ik me onlangs concentreerde op ‘bordjes met tekst en uitleg’ bleken er heel veel bordjes met tekst en uitleg te zijn in ogenschijnlijk saaie buurten. Een heel schone straat die een prijs won, een bekend persoon die ergens woonde, een Joegoslavisch gezegde aan de muur. Er gaat een wereld voor je open.

Ik ben benieuwd: waar wandelen jullie het liefst?

De website van Geocaching
Redactiechef