Spring naar inhoud

Wat klopt er van Maurice de Honds claims over corona? Ik zocht het samen met de KRO-NCRV uit

Je kent Maurice de Hond misschien van zijn opiniepeilingen, zijn omstreden rol in de Deventer moordzaak of als oprichter van de iPad-scholen. Maar in 2020 kwam hij in de spotlights met een heel ander onderwerp: covid-19. Al vroeg hamerde hij op de rol van aerosolen, kleine druppels die het virus zouden kunnen verspreiden.

Werd er aanvankelijk nog vooral grinnikend op hem gereageerd (hij is toch geen viroloog?), in de loop van 2020 werd hij steeds serieuzer genomen. Want zat er niet toch iets in zijn opmerkingen?

Hij schoof regelmatig aan bij talkshow Op1, Mark Rutte benoemde zijn ‘zinvolle opmerkingen’ in een persconferentie en in vijf kranten en tijdschriften deed De Hond eindejaarsinterviews waarin hij sprak over zijn rol in het coronadebat.

En zo werd De Hond zelf steeds meer een autoriteit. Voor Propaganda, een nieuw programma van de KRO-NCRV, dook ik in zijn rol in het coronadebat. Samen met presentator Nick Felix zocht ik naar een antwoord op vragen als: Wat klopte er van De Honds uitspraken over aerosolen? Hoe gaat hij om met wetenschap en cijfers? Hoe financiert hij zijn werk?

Donderdagavond om 21.00 uur is de uitzending te zien op NPO3. Zoals dat gaat is er een hoop materiaal dat niet paste in de uitzending. Dat zal ik gebruiken voor, onder andere, een artikel over aerosolen. Want al maakt De Hond de invloed van die kleine druppels wel erg groot – terwijl daar nog veel onzekerheden over zijn – veel experts denken intussen dat ze wel degelijk een rol spelen.

Dus: wordt vervolgd.

Correspondent Ontcijferen