Deze week was ik druk bezig met de laatste loodjes voor een televisie-uitzending. Want aanstaande donderdag ben ik om 21.00 uur te zien in Propaganda, een nieuw programma van de KRO-NCRV op NPO 3. Het onderwerp van de uitzending: Maurice de Hond en het coronadebat.

Je kent De Hond misschien van zijn opiniepeilingen, zijn omstreden rol in de Deventer moordzaak of als oprichter van de iPad-scholen. Maar in 2020 kwam hij in de spotlights met een heel ander onderwerp: covid-19. Al vroeg hamerde hij op de rol van aerosolen, kleine druppels die het virus zouden kunnen verspreiden.

Werd er aanvankelijk nog vooral grinnikend op hem gereageerd (hij is toch geen viroloog?), in de loop van 2020 werd hij steeds serieuzer genomen. Want zat er niet toch iets in zijn opmerkingen?

Hij schoof regelmatig aan bij talkshow Op1, Mark Rutte benoemde zijn ‘zinvolle opmerkingen’ in een persconferentie en in vijf kranten en tijdschriften deed De Hond eindejaarsinterviews waarin hij sprak over zijn rol in het coronadebat.

En zo werd De Hond steeds meer een autoriteit. Voor Propaganda dook ik in zijn rol in het coronadebat. Samen met presentator Nick Felix zocht ik naar een antwoord op vragen als: Wat klopte er van De Honds uitspraken over aerosolen? Hoe gaat hij om met wetenschap en cijfers? Hoe financiert hij zijn werk?

Donderdagavond om 21.00 uur op NPO 3, dus. Zoals dat gaat is er een hoop materiaal dat niet paste in de uitzending. Dat zal ik gebruiken voor, onder andere, een artikel over aerosolen. Want al maakt De Hond de invloed van die kleine druppels wel erg groot – terwijl daar nog veel onzekerheden over zijn – veel experts denken intussen dat ze wel degelijk een rol spelen.

Wordt vervolgd.

Het rommelt rond de WGS

Vorige week over de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS). Volgens de maatschappelijke coalitie achter Bij Voorbaat Verdacht zou die wet zomaar tot een volgende toeslagenaffaire kunnen leiden.

Lezer Gijs Fenenga wees me erop dat de commissie voor Justitie en Veiligheid (JenV) van de Eerste Kamer voorlichting aan de Raad van State en advies aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Die waren eerder kritisch op het wetsvoorstel, dus ik ben benieuwd.

In in NRC van Tommy Wieringa las ik het volgende: ‘Gealarmeerd door de Toeslagenaffaire dienden deze week de Partij voor de Dieren, de SP, D66, GroenLinks, Groep Krol en Denk een motie in om de Wgs alsnog in te trekken. Te weinig steun voor een meerderheid.’

Kortom, het rommelt nog rond de WGS. We gaan het zien.

Handboeken, geen handleidingen

Onlangs publiceerde ik van de geactualiseerde versie van mijn boek. Daarin verwees ik naar een passage uit het interview van journalist Jonathan Swan met Donald Trump.

Trump: ‘You know, there are those that say you can test too much, you do know that.’

Swan: ‘Who says that?’

Trump: ‘Oh, just read the manuals. Read the books.’

Swan: ‘Manuals? What manuals?’

In de vertaling maakte ik van ‘manuals’ ‘handleidingen. Maar lezer Pieter Raijmakers was het daar niet mee eens:

‘Het Engelse woord manual betekent ook handboek (publicatie die de stand van zaken in een wetenschap, op een wetenschapsgebied of een deeldiscipline weergeeft). Het is duidelijk dat Trump het laatste bedoelde. Trump zich nog dommer laten voordoen dan hij al is door foutieve vertalingen is net zo manipulatief als wat hij met de cijfers doet en doet beslist af aan de kracht van jouw stuk.’

Daar ben ik het 100 procent mee eens. Het is aangepast in de tekst en in een volgende druk van het boek zullen we er ook om denken. Zo zie je maar, het blijft opletten, voor je het weet kies je woorden die wel erg goed in je straatje passen. Dank, Pieter, voor het ontletteren ;-)

Tot slot...

...had ik net als veel anderen geen woorden voor de rellen van de afgelopen dagen. Gelukkig had collega Vera Mulder die wel. Geen boude conclusies, maar een van haar ervaring in Den Bosch.