Vandaag verschijnt ons nieuwste boek: Zo hadden we het niet bedoeld – De tragedie achter de toeslagenaffaire. Daarin reconstrueert correspondent Jesse Frederik het verhaal achter de toeslagenaffaire die het kabinet ten val bracht.

De overheid vorderde genadeloos jaren aan kinderopvangtoeslag terug, waardoor duizenden gezinnen diep in de schulden raakten. Relaties liepen op de klippen, banen gingen verloren, levens werden verwoest. 

In een meeslepende reconstructie gaat Jesse Frederik na hoe dit kon gebeuren. Hij ontdekte: vrijwel iedereen – ministers, Kamerleden, ambtenaren, journalisten – deed wat je van ze zou verwachten, en juist daardoor liep alles mis. 

Een nieuwe vorm: de serie

Toen Jesse onlangs bij het tv-programma Op1 over zijn boek mocht vertellen, zei hij: ‘De rol van de journalist is om wat belangrijk is spannend te

En precies dat is wat hij doet in zijn boek, waaraan hij ruim een jaar heeft gewerkt. Het resultaat is een verhaal waarvan we hopen dat zo veel mogelijk mensen het lezen. Maar niet iedereen is gewend aan lange lappen tekst. 

Daarom onderzoeken we met De Correspondent welke nieuwe vormen een alternatief kunnen zijn voor het traditionele boek, en wat we daarbij kunnen leren van media als Netflix. 

Zo kwamen we op het idee om dit boek niet alleen te publiceren als papieren boek, e-book en audioboek, maar ook een nieuwe publicatievorm op De Correspondent te ontwikkelen: de serie.

Je kunt het verhaal in je eigen tempo als online serie lezen, handig opgesplitst in afleveringen – zoals je ook je favoriete series op Netflix kijkt.

Deze serie kun je op drie manieren volgen:

1. Lees de serie op De Correspondent

Hier op De Correspondent hebben we gepubliceerd, opgesplitst in delen en behapbare afleveringen. De lopende tekst is voorzien van uitklapbare bronnen en infocards, waarin je desgewenst extra context en toelichting van Jesse kunt vinden. 

Met onze digitale boekenlegger kun je op ieder moment in de tekst aangeven dat je stopt met lezen. Je krijgt dan een linkje dat je helpt onthouden waar je gebleven bent, zodat je later verder kunt lezen. Je kunt de link ook gebruiken om een passage te delen met een ander.

Net als bij een Netflix-serie geven we na iedere aflevering een preview van de volgende aflevering, en blikken we bij iedere nieuwe aflevering even terug op wat ervoor kwam. 

2. Luister de podcastserie 

Luister je liever? De serie is ook beschikbaar via onze en alle andere podcast-apps. Jesse leest alle afleveringen zelf voor, praat je voor iedere aflevering bij en blikt na iedere aflevering vooruit. Je kunt alles in één keer luisteren, of bijvoorbeeld de serie onderdeel maken van je dagelijkse luisterroutine. 

3. Ontvang iedere week een nieuwe aflevering in je mail

Je kunt er ook voor kiezen om de serie per aflevering in je inbox te ontvangen. dan sturen we je elke maandagavond een nieuwe aflevering per mail. In elke mail word je bijgepraat over de voorgaande hoofdstukken en krijg je alvast een vooruitblik op het volgende hoofdstuk. 

Uiteraard is het boek ook gewoon te koop als  

Veel lees- of luisterplezier! 

Hoe lees of luister jij het liefst? Kies hier jouw favoriete vorm

Zeker voor omvangrijke producties als deze zou een aftiteling niet misstaan, maar omdat we die (nog) niet hebben, willen we hier graag publiekelijk onze collega’s bedanken die hier de afgelopen maanden keihard aan hebben gewerkt. We zijn echt trots op wat jullie hebben gemaakt! 

Heleen Emanuel (redactioneel developer), Luka van Diepen (redactioneel ontwerper), Leon de Korte (redactioneel ontwerper), Jacco Prantl (audioredacteur), Kerem Özilhan (audioredacteur), Rob Wetzer (projectmanager creatieve team), Riffy Bol (redacteur), Lena Bril (campagneleider), Anna de Roest (socialemediaredacteur), Zainab Goelaman (nieuwsbriefredacteur).