Dit nieuwe boekje van Rutger Bregman is alleen verkrijgbaar bij de boekhandel, want die kan alle steun gebruiken
De meeste mensen deugen, maar de meeste mensen zijn geen helden. In een nieuw boekje zoekt Rutger Bregman antwoord op de vraag: wat maakt een verzetsheld? Met dit extra bijzondere boekje willen we de buurtboekhandel steunen, daarom staat het niet op Bol.com of in onze eigen webshop.
De meeste mensen deugen, maar de meeste mensen zijn geen helden. Wat maakt het dat sommige mensen wél in verzet komen? Dat bracht Rutger Bregman bij een periode in onze geschiedenis waarin veel Nederlanders níét het goede deden.
Driekwart van de Nederlandse Joden werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd en vermoord, een veel hoger percentage* dan in andere landen. De meeste mensen zaten niet in het verzet. Aan de hand van het verhaal van Arnold Douwes, een van de grootste verzetsstrijders van Nederland, zoekt Rutger antwoord op de vraag: wat maakt een verzetsheld? En wat kunnen we daar van leren?
Wat maakt een verzetsheld? is ook de titel geworden van ons nieuwste boekje, dat op vrijdag 23 april verschijnt. Het is een extra bijzonder boekje geworden, niet in de laatste plaats door de vorm: het is 72 pagina’s lang en past in je binnenzak. Zakboekje is de koosnaam die we op de redactie ervoor gebruiken – een boekje dat een bijzonder en relevant verhaal vertelt, een korte leestijd heeft, en handzaam genoeg is om overal mee naartoe te nemen. De prijs is 10 euro.
Wat de lockdown met boekhandels deed
Vanwege de dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei wilden we Wat maakt een verzetsheld? graag eind april in de boekhandels hebben liggen. Lang bleef het de vraag of de boekhandels tegen die tijd hun deuren mochten openen. Veel boekhandels hebben het vanwege de lockdown zwaar.
Door de pandemie had de lezer lange tijd geen andere keuze dan zijn boeken online te bestellen. Dat gebeurde dan ook massaal. Maar lang niet altijd bij de lokale boekhandel, die een zeer onzekere tijd doormaakt.
Uit een recente peiling* onder Nederlandse boekhandelaars blijkt dat inmiddels meer dan de helft van de winkels nog jarenlang met schulden zal blijven zitten, als ze de pandemie überhaupt al overleven. Terwijl de lockdown ons ook laat ervaren wat we missen als die winkels zouden verdwijnen.
Zo zorgen we dat juist de lokale boekhandel profiteert
Dus hebben we samen met boekhandelaren nagedacht over de vraag: hoe zorgen we dat juist de buurtboekhandel profiteert van dit nieuwe boekje van Rutger Bregman?
Het antwoord: door het exclusief bij lokale boekhandels beschikbaar te maken. Dus hebben we de grootste online spelers gevraagd deze titel niet op hun website te zetten. Daar werken Bol, Managementboek en Bookspot graag aan mee. Ook vind je dit boek voorlopig niet in onze eigen webshop.
Je kunt dit boek dus alleen bij lokale boekhandels kopen, of het online bij hen bestellen. Zo sluiten we onze grootste verkoopkanalen uit om kleinere boekhandels alle kans te geven.
De boekhandel blijft namelijk een belangrijke plek: een sociale plek, waar je rond kunt snuffelen, een praatje kunt maken, inspiratie kunt opdoen, en waar je boeken vindt die je niet zocht.
#steunjeboekhandel
Op de persconferentie van 20 april kwam het verlossende woord: winkelen hoeft vanaf 28 april niet langer op afspraak. Nu is het dus aan jullie! We moedigen jullie van harte aan om voor dit bijzondere boekje langs te gaan bij jouw favoriete boekhandel, of het daar online te bestellen.
Op zoek naar een fijne boekhandel in je buurt? Op onze boekhandelkaart vind je de favoriete boekhandels van onze leden in Nederland en België.
Update 12 november 2021: Het boekje is na zeven maanden ook beschikbaar gesteld in onze eigen webshop.