Tot en met zondag 6 juni kun je bij De Correspondent de korte film Ada bekijken. De film toont 48 uur in het leven van een seksverzorgende: iemand die sekswerk en zorg voor mensen met een beperking combineert. Maker Fabian Jansen verdiepte zich in dit thema nadat hij op de radio een politicus van de ChristenUnie hoorde pleiten voor een totaalverbod op betaalde seks.

De voormalig zat ook in de studio. Hij wees erop dat zo’n verbod een groep raakt die nu al vaak over het hoofd wordt gezien: mensen met een beperking. Zij hebben vaak alleen toegang tot seks en intimiteit door het inhuren van een seksverzorgende.

Fabian en zijn inclusieve filmgezelschap Fabuch Social Cinema spraken talloze seksverzorgenden, hun cliënten en bemiddelingsbureaus, en maakten aan de hand van al die verhalen hun film. Hun hoop (en die van mij): meer en inhoudelijkere gesprekken over de seksuele behoeften van mensen met een beperking en meer erkenning voor het beroep seksverzorgende.

Ik spreek in deze podcast met Fabian over hoe de film tot stand kwam en hoe we volgens hem kunnen bijdragen aan een stevigere positie van zowel cliënt als seksverzorgende.

Lees of luister ook:

Een volwassen libido, maar het verstand van een kind. En nu? In Nederland zijn er 1,2 miljoen mensen met een beperking. Een deel van hen heeft alleen toegang tot seks en intimiteit via sekszorg, die meestal niet wordt vergoed en met een stigma beladen is. Dat maakt de positie van seksverzorgende én cliënt wankel. Ga naar het artikel over sekszorg