Spring naar inhoud

Correspondent Marc Chavannes wint de Anne Vondelingprijs 2020 voor de beste politieke journalistiek

Na de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek voor correspondent Thalia Verkade en fietsprofessor Marco te Brömmelstroet hebben we wederom geweldig nieuws: correspondent Marc Chavannes heeft de prestigieuze Anne Vondelingprijs 2020 voor de beste politieke journalistiek gewonnen.

Marc schrijft al sinds een politiek dagboek voor De Correspondent, waarin hij context biedt bij nieuws over politiek en democratie, en op zoek gaat naar een democratische politiek die werkt.

De jury prijst zijn politieke dagboeken van het afgelopen jaar. ‘Met zijn journalistieke röntgenapparatuur legt hij haarfijn de vinger op de gevoelige, zo niet rotte, plek van de Nederlandse politiek. Dat doet hij op de voor hem bekende wijze: haarscherp, sterk analyserend, in beeldend taalgebruik, met humor en met gevoel voor democratische spelregels en historie.’

‘Wat Herman Tjeenk Willink is voor het openbaar bestuur, is Marc Chavannes voor de politieke journalistiek’, schrijft de jury, die onder leiding stond van voormalig politiek journalist en commentator Mark Kranenburg.

De jury licht in het bijzonder waarin Marc beschrijft hoe ondemocratisch de wet tot stand is gekomen, en tegelijkertijd ook uitlegt waarom dit had kunnen gebeuren: door de stelselmatige ondermijning van de rechtspraak door de kabinetten-Rutte.

Marc zal de prijs op woensdag 23 juni 2021 om 17.15 uur in Perscentrum Nieuwpoort in ontvangst nemen uit handen van oud-minister Johan Remkes. Die uitreiking is

We zijn enorm trots op de erkenning voor Marc Chavannes, die in 2014 de gewaagde overstap maakte van NRC – waar hij maar liefst 42 jaar werkzaam was – naar ons toen nog piepjonge journalistieke platform. Sindsdien heeft hij onze politieke journalistiek naar een hoger niveau getild, vele jonge journalisten de kneepjes van het vak geleerd en ons bovenal geïnspireerd om anders naar de politieke journalistiek te kijken. Het is overigens niet de eerste keer dat Marc deze prijs wint: in 2004 viel de eer hem ook al ten deel. 

Gefeliciteerd, Marc, met deze waanzinnige, welverdiende prestatie. En leden, wederom bedankt voor het mogelijk maken van onze journalistiek!

Oprichter