‘Wat weet je niet?’

Het is een wat vreemde vraag, zeker voor een journalist. Vaak ga ik in gesprek met mensen om juist het tegenovergestelde te vragen: ‘Wat weet je?’ Zo hoop ik dan de wereld iets beter te begrijpen. Sowieso heeft niet-weten een slechte reputatie. Je wordt niet uitgenodigd aan talkshowtafels met de boodschap ‘ik weet het niet’, op sociale media gaan nuances zelden viraal en op de voorpagina van de krant staat vooral wat we wél weten. ‘Onzeker’ is vooral iets wat je niet wilt zijn.

Toch is vaak juist het niet-weten bepalend. Je vraagt je misschien op dit moment af, net als ik, of je deze zomer naar het buitenland kunt reizen. Het is maar een van de zovele onzekerheden die het leven zijn binnengeslopen door het coronavirus. Ben ik misschien besmet? Is er een plekje voor me in het ziekenhuis als ik ernstig ziek word? Houdt de samenleving dit wel vol?

Ook over het fundament van ons bestaan – de kosmos – weten we veel niet. De ruimte bestaat voor een groot deel uit zwarte materie. Die is niet te zien, sterker nog: we weten niet wat het is. Een fascinerend mysterie, dat verwondering of ‘awe’ oproept, zoals astronoom en dichter Rebecca Elson het zou noemen. In deze aanbeveling van correspondent Marjolijn van Heemstra lees je meer over Elsons werk, waarin niet de zekerheid maar de verbeeldingskracht centraal staat:

Lees hoe deze astronoom-dichter met poëzie de kosmos probeert te begrijpen Aanbeveling: Leestijd: 3 minuten

Waar we ook heel veel niet van weten: de verre toekomst. Rond 1800 hadden velen zich niet kunnen voorstellen dat er ooit een wereld zou zijn waarin slavernij een schande is in plaats van een normaal onderdeel van het economisch systeem. Rutger Bregman en Jesse Frederik vragen zich deze week in De Rudi & Freddie Show af: hoe kijken onze achter-achterkleinkinderen op ons terug? Van welke toekomst wisten wij niet dat het mogelijk was? 

Hoe zullen de historici van de toekomst straks op ons terugkijken? Podcast: Luistertijd: 47 minuten

Zo zijn er nog talloze voorbeelden van hoe juist het niet-weten het leven beïnvloedt – van ziektes en liefdesaffaires tot de klimaatapocalyps en een volgende economische crisis. Overigens maakt niet-weten het leven ook mooi. Ik ken niemand die in een compleet voorspelbare wereld zou willen leven. (Dat merkte ik maar weer toen ik de EK-wedstrijd via internet keek en een halve minuut voor een doelpunt al gejuich hoorde bij de buren die kabel hebben.)

Iets wat zo belangrijk is, daar moeten we het meer over hebben. Daarom ben ik op zoek naar mensen die willen praten over wat ze niet weten. Over hun gezondheid, hun relatie, hun werk, hun inkomen, hun familie, ga zo maar door. Omdat ik beter wil begrijpen hoe anderen omgaan met onzekerheid en wat voor gevolgen dat heeft voor hoe we samenleven.

Wat weet jij niet? Ik hoor je verhaal graag via sanne@decorrespondent.nl

Onzekerheid raakt liefde, gezondheid en elk ander aspect van het leven. Wat weet jij niet? Oproep - Leestijd: 5 – 6 minuten

Verder deze week op De Correspondent:

Een modern huis is aardgasvrij, heeft zonnepanelen en een warmtepomp. Maar de grootste energiebespaarder blijft buiten beschouwing: kleiner wonen. Correspondent Wonen Josta van Bockxmeer vraagt zich af: waarom?

Groener leven? Begin bij een kleiner huis Update - Luistertijd: 3 minuten

Wereldwijd eindigt bijna een op de drie zwangerschappen in abortus. Nu neemt de toegang tot veilige abortus in veel landen af. Een gigantisch gezondheidsrisico voor vrouwen die hun heil zoeken in kleerhangers en bleek. Correspondent Tamar Stelling spreekt met rechtsfilosoof Lucía Berro Pizzarossa.

Abortus is een mensenrecht, maar overal ter wereld hebben overheden daar maling aan (ook Nederland) Interview - Leestijd: 11 – 15 minuten