Vimeo

Terwijl de opstand in Oekraïne en de gevolgen daarvan vanaf het begin volop in de aandacht van de media staan, is dat met de vrijwel gelijk oplopende spanningen in Venezuela veel minder het geval. In Venezuela begonnen de straatprotesten in februari, toen studenten demonstreerden tegen de enorme criminaliteit en corruptie in het land.

Venezuela is na Honduras het meest gewelddadige land ter wereld. De corruptie verlamt het openbare leven en gaat vooral ten koste van de wensen van de nieuwe middenklasse, die is ontstaan dankzij de oliedollars. President Nicolás Maduro, opvolger van de legendarische provocateur en populist Hugo Chavez, koos voor de harde lijn: bij de reactie van leger, politie en knokploegen vielen tientallen doden.

Westerse media, De Correspondent incluis, zijn geneigd snel de kant te kiezen van jonge demonstranten; hun wens naar verandering wordt door onze berichtgeving enorm uitvergroot

Westerse media, De Correspondent incluis, zijn geneigd snel de kant te kiezen van jonge demonstranten, en hun wens naar verandering wordt door onze camera’s en berichtgeving dan ook enorm uitvergroot. Dat was zo in Egypte, dat is het geval in de Oekraïne en hetzelfde geldt voor Venezuela − een plein en enkele straten nemen de plaats in van enorme gebieden, die vaak heel complex zijn.

Dat blijkt inmiddels in de Oekraïne: langzamerhand beginnen we te begrijpen dat een onoverbrugbare kloof hebben geslagen tussen de verschillende partijen. Woorden als ‘vrijheid’, ‘democratie’, ‘veiligheid’ en ‘zelfbeschikking’ hebben voor hen totaal uiteenlopende betekenissen.

Daarom is het goed om ook in Venezuela verder te kijken dan de eerste indruk. Alex Tieleman, die eerder in deze tuin een videobijdrage leverde over het trok in het spoor van de protesten naar Venezuela. Het bijzondere van de korte film die hij er maakte is dat hij ook de andere kant op keek: hij ging op bezoek in de volkswijken waar de ‘chavistas’ wonen: de armen, allen aanhangers van het regime voor wie Chavez en zijn erfgoed heilig zijn. Dat geeft een andere kijk op de protesten van de jongeren.

Alex Tieleman: ‘"Dit kunnen wij aan onze kinderen vertellen," vertelt studente Alejandra mij, met een katapult in haar hand. Het is Heilige Week in Caracas. In de opstandige gemeente Chacao speelt zich dagelijks een repetitief ritueel van hit-and-run af tussen jongeren en ordetroepen. In de media lijkt het of zij op het punt staan de regering omver te werpen. Buiten Chacao is er echter nauwelijks sprake van protest. "Zij begrijpen niet wat wij in gang hebben gezet. Wie de revolutie niet steunt kan beter vertrekken," zegt een chavista uit de barrio, Daniel. Veel proteststudenten zijn inmiddels opgepakt. Ik heb al lang niets meer van Alejandra gehoord.’

Maak kennis met Alejandra en Daniel in de korte film: Opstand van de rijken?

Lees ook: De middenklasse in Venezuela pikt het niet meer Venezuela kampt met de hoogste inflatie ter wereld, chronische tekorten aan essentiële goederen zoals toiletpapier, melk en rijst, en geëscaleerde criminaliteit. Het is dus niet vreemd dat tienduizenden Venezolanen in opstand komen. Maar hoe heeft het zo ver kunnen komen? Lees hier het verslag uit Venezuela van gastcorrespondent Loretta van der Horst terug Mini-docu: De opstand in Oekraïne van binnenuit De protesten op het Maidanplein in Kiev hebben een grote omwenteling in Oekraïne veroorzaakt. En nu ook daarbuiten. Er wordt zelfs al gesproken van een nieuwe Koude Oorlog. De bekroonde journalist Arkadi Babtsjenko, voormalig protégé van mensenrechtenactivist Anna Politkovskaya, doet speciaal voor De Correspondent van binnenuit verslag van de opstand. Bekijk hier de mini-docu over de opstand in Oekraïne terug Zo ziet het leven eruit tussen de Mexicaanse drugsbendes Onlangs werd de grootste drugsbaas van Mexico gearresteerd. Tegen die achtergrond maakte gastcorrespondent Alex Tieleman een korte film over het dagelijks leven in de mondaine Mexicaanse badplaats Acapulco, waar bewoners de speelbal zijn geworden van de vele rivaliserende drugsbendes om hen heen. Bekijk hier de mini-docu over de drugsbende in Mexico terug