Beste,

Een constante in het nieuws over klimaat en duurzaamheid is dat het slechte nieuws het goede overstemt. Neem alleen al de afgelopen week. In de categorie goed nieuws:

Maar ondertussen verschijnen er andere nieuwsberichten waardoor de moed je toch weer in de schoenen zinkt:

En daar komt het besef bij, na deze zomer, dat het tijdperk van de gevolgen van klimaatverandering gearriveerd is. Niks geen aankondiging van toekomstige problemen. Het speelt nu.

Wat je ziet als je alle weersextremen van één zomer op een rij zet

Over de weersextremen van deze zomer heb ik een artikel geschreven dat ik vandaag graag met je wil delen. Het laat zien waar we over praten als we praten over steeds extremer weer.

Het is duidelijk en onomstreden dat klimaatverandering invloed heeft op veel weersextremen. Maar hebben we door hoe groot de schade is die de opwarming nu al berokkent?

Als we praten over steeds extremer weer, praten we over een wereld die steeds minder gastvrij wordt voor onze soort.

We praten over ontwrichtende gebeurtenissen die door de opwarming zullen optreden op nieuwe plekken, op nieuwe momenten, en in nieuwe combinaties.

En we praten over extremen die bijna dagelijks het nieuws halen, maar die je zelden overziet.

Dáár heb ik in dit artikel iets aan willen doen. Ik wilde het patroon achter extreme weersgebeurtenissen zichtbaar maken:

Wat je ziet als je alle weersextremen van één zomer op een rij zet Lees het artikel hier

Ik schreef dit artikel omdat ik geloof dat het belangrijk is getuige te zijn van de gevolgen van de opwarming. En om te waarschuwen voor wat er nog komen gaat als we de uitstoot niet snel onder controle brengen. Had jij er als lezer iets aan? Of wist je dit allemaal al? Ik ben benieuwd.

Nu ga ik gauw verder met een ander project waarover ik nog even niets kan verklappen, behalve dat je er in mijn volgende nieuwsbrief over zult horen.

Tot dan!

Jelmer

Mijn nieuwsbrief in je mail ontvangen? Als correspondent Democratie & Klimaat onderzoek ik hoe we de aarde leefbaar én onze democratie in stand houden. Schrijf je hier in!