Brusselse dwingelandij of welgemeend advies op eigen verzoek?

Nederland bouwt de hypotheekrenteaftrek te sloom af en spant zich te weinig in om sociale woningbouw voor kansarme burgers op populaire plekken neer te zetten. Hoog tijd dat de regering Rutte in actie schiet. Dat is te lezen in de aanbevelingen die de Europese Commissie ons land gisteren gaf.

Ik stuurde er een tweetje over met als strekking: niet echt een compliment voor het sociaal-democratische smaldeel in deze regering. Erik Wesselius, EU-lobbywatcher en kandidaat voor de SP bij de Europese verkiezingen, reageerde gepikeerd. Hij vond dat ik de aanbevelingen van de Commissie te positief uitlegde. Want waar bemoeien die Brusselse beleidsmakers zich eigenlijk mee? Hoezo permitteren ze zich dwingend advies te geven over volkshuisvesting, een nationale bevoegdheid?

Het is een vriendelijke aanbeveling, geen dwingend advies, meende ik te mogen tegenwerpen. Heus niet, reageerde Wesselius. Lees maar, er staat: ‘Nederland dient er op toe te zien dat aan deze aanbevelingen volledig en tijdig uitvoering wordt gegeven.’

Vanmorgen legden vertegenwoordigers van de Europese Commissie in het Haagse huis van Europa aan de pers uit hoe het volgens hen zit. Hou je vast, het is een tikje gecompliceerd. Boven het gewraakte stuk staat: ‘Aanbeveling voor een aanbeveling van de Raad’. Oftewel: de Europese Commissie adviseert de Raad - de regeringsleiders van de 28 lidstaten - dit commentaar aan zichzelf uit te delen. Op 26 en 27 juni komt de Europese Raad bij elkaar. En dan beslissen de regeringsleiders of ze deze welgemeende adviezen aan zichzelf overnemen. Waar ze ook zelf om gevraagd hebben. Want de hele cyclus van Brussels economisch advies met de lelijke naam ‘Europees semester’ is door hen opgezet. Met als achterliggende gedachte: nu door de crisis is gebleken hoe vervlochten onze economieën zijn, moeten we voorkomen dat het ene land het slachtoffer is van het beroerde beleid van het andere land.

Ergo: als Rutte straks instemt met de aanbevelingen, legt hij ze aan zichzelf op. Als Brussel al een bezettende macht is, dan is onze eigen regering naar het leger van de vijand overgelopen.

De aanbevelingen van de Europese Commissie aan Nederland Over het Europees semester