Universiteiten raken overvol en dat is een groot probleem. Lees je in met deze artikelen

Hoe vaak kun je een noodklok luiden voor het geluid gaat klinken als dat van een gewone klok? Wéér sloegen universiteiten van de week alarm, want wéér was het aantal studenten toegenomen – met alle kwalijke gevolgen van dien.

Dat universiteiten alsmaar groter groeien komt door de financiering. Die werkt als volgt: een universiteit krijgt geld voor het percentage studenten van de studentenpopulatie dat ze opleidt. Voor individuele universiteiten is er dus een prikkel om te groeien.

Dat is dan ook precies wat er dit studiejaar weer is gebeurd. Uit voorlopige inschrijfcijfers blijkt dat er dit studiejaar 340.700 bachelor- en masterstudenten zijn. Dat is 4 procent meer dan vorig jaar. De toename komt voor een groot deel door de groei van het aantal studenten uit het buitenland: ongeveer 80.000 in totaal. De reden ligt voor de hand: het aantal Nederlandse studenten dat universiteiten aan kunnen trekken om te groeien is beperkt, het aantal internationale studenten veel groter.

Maar als álle universiteiten groeien, houdt iedere universiteit hetzelfde marktaandeel. Het overheidsbudget blijft grosso modo hetzelfde, maar er zijn meer studenten. Er is dus minder geld per student. Dat heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van het universitair onderwijs.

Koen Marée, Jasper Been en Bart Hekkema schreven voor De Correspondent al eerder over de financiering van universiteiten en de gevolgen daarvan. Ze wonnen met hun reeks artikelen over ‘de universiteit als megastal’ de Nationale Prijs voor Onderwijsjournalistiek 2020.

Gaat er iets veranderen? Iedereen die wil begrijpen wat er speelt op de universiteiten, moet de artikelen van Koen, Jasper en Bart nog eens teruglezen.

Lees hier over het onstaan van de universiteit als megastal Lees hier over buitenlandse studenten als verdienmodel Lees hier over de mogelijke oplossingen voor universiteiten Meer lezen? Hier vind je de hele reeks artikelen van Koen, Jasper en Bart terug