Luisteraars! Daar zijn wij weer. Niet langer de ontoegankelijke enkelvoud van Jesse, niet weer zo’n podcast over de waardeketens in de wereldwijde verfproductie. Nee, dit keer weer een fijne Rudi & Freddie Show tezamen, een toegankelijke lifestylepodcast over vaderschap.

Rutger kreeg drie maanden geleden een kind, dus bij hem giert het onderwerp uit alle poriën. Wat viel hem op na drie maanden vaderschap? Dat Nederland een zalig land is! Allerlei mensen die opeens op je stoep staan om te helpen bij de kindzorg – het is ge-wel-dig.

Maar wat ook opvalt is het ietwat dwingende regime van ‘natuurlijk’ ouderschap dat wordt opgelegd. Goedbedoelde adviezen die dikwijls matig zijn gegrond in wetenschappelijke kennis. Rutger vertelt over het boek Cribsheet van Emily Oster, dat in het huishouden-Bregman inmiddels beter bekendstaat als ‘De Bijbel’. In dit boek worden veel geboden en verboden rond het ouderschap op zijn minst genuanceerd.

Misschien het meest in het oog springende voorbeeld: de kwestie borstvoeding versus kunstvoeding. Een onderwerp waarover zeer sterke meningen heersen, maar waar de wetenschap op zijn minst onduidelijk over is.

Tot slot vertelt Jesse over de ongelijke verdeling van de lasten van het ouderschap. Economen hebben de afgelopen jaren veel werk verzet om te laten zien dat de komst van een kind vaak een forse inkomensterugval betekent voor de moeder, maar niet voor de vader. Zo neemt het inkomen in Nederland bij moeders relatief tot vaders met zo’n 46 procent af.

Leesvoer bij deze aflevering:

  • Emily Oster, Cribsheet: Haar eerdere boek (over de periode van de zwangerschap) is ook een dikke aanrader. Daarin lees je bijvoorbeeld dat je als vrouw best zo nu en dan een wijntje mag drinken en dat een koffietje ook prima is.
  • Het oorspronkelijke artikel van Oster over borstvoeding (in haar boek heeft ze een nog langere analyse):
  • De studie uit 2018 in Social Science & Medicine:
  • Tamar Stelling schreef over de kindboete:

Zoals altijd zijn wij weer te bereiken op rudienfreddieshow@decorrespondent.nl!

Meer luisteren?

Van kinderen word je niet gelukkig (maar je krijgt er ZOVEEL voor terug) In deze editie van De Rudi & Freddie Show is Lynn Berger te gast. Haar boek De tweede gaat over het ouderschap. Vroeger was kinderen krijgen economisch gezien een logische keuze, maar dat is al lang niet meer zo. Gelukkig word je ook niet van een kind. En dan onderschatten toekomstige ouders óók nog eens hoeveel tijd zo’n kind (of de tweede) je kost.
Luister onze podcast met Lynn Berger terug