Spring naar inhoud

Welke data onderscheppen anti-virusprogramma’s van je computer?

Anti-virusprogramma’s zouden zeer betrouwbaar moeten zijn. Ze beschermen je immers tegen kwaadwillenden en om dat te doen, laat je ze al je internetverkeer en al je documenten op je computer scannen.

Dat vertrouwen heeft enkele dagen geleden een deuk opgelopen met de publicatie van een interessant onderzoek: een bureau heeft het internetverkeer onderschept tussen een computer en verschillende aanbieders van anti-virusprogramma’s, zoals AVG, ESET, Kaspersky Lab, McAfee, Symantec en nog een paar andere.

De conclusie is schokkend. Veel anti-virusaanbieders houden bij welke sites je bezoekt en sturen die informatie naar hun eigen servers. Ook worden, soms zonder dat je het weet, verdachte documenten naar de bedrijven gestuurd. Zo kunnen gevoelige documenten dus zomaar worden gekopieerd.

Dit nieuws is van belang omdat de laatste maanden keer op keer is gebleken dat de NSA, en andere inlichtingendiensten, gebruik maken van de infrastructuur van bedrijven. De NSA volgde onderschepte bijvoorbeeld het advertentieverkeer van het spelletje Angry Birds. Ook werden de cookies van Google gebruikt om mogelijke doelwitten te blijven volgen.

En nu dan?

Dit is geenzins een reden om anti-virusprogramma’s te verwijderen. Daar zijn ze veel te belangrijk voor. Ook moeten de betrokken bedrijven de kans krijgen op het onderzoek te reageren. Maar als het tijd wordt om je abonnement te verlengen, zou je eens kunnen kijken naar een wat meer privacyvriendelijk programma.

(via @digidefence)

Is Your Antivirus Tracking You? You’d Be Surprised At What It Sends Lees hier een verhaal waarin ik op dezelfde wijze smartphoneverkeer heb afgetapt
Correspondent Surveillance & Technologie