Moet je gevechtsscènes in films serieus nemen? Nee. Is het leuk om het toch te doen? Ja! Roel Konijnendijk is een Nederlandse historicus in Oxford en Edinburgh met een speciale specialiteit: de oorlogsvoering van de oude Grieken, en conflicten in de premoderne tijd in het algemeen. Zijn kennis laat hij los op de verfilming van enkele beroemde gevechtsscènes in films en series. Braveheart, Game of Thrones, Lord of the Rings: gortdroog serveert hij de ene na de andere beroemde scène af als bullshit. ‘Dan heb je een speer recht in je gezicht. Dat wil je niet.’ ‘Kokende olie? Je kunt net zo goed water gebruiken.’ ‘Dit bos is erg nat. Het gaat niet branden.’ ‘Mensen proberen niet te sterven.’ En er zitten lessen in (voor voetbal en het leven): de Spartanen jaagden vluchtende vijanden niet na. Niet omdat het oneerbaar was, maar omdat je anders uit formatie raakt en kwetsbaar bent. Restverdediging! (Michiel de Hoog, correspondent Sport) Insider: ‘Ancient Warfare Expert Rates 10 Battle Tactics In Movies And TV’ (Kijktijd: 20 minuten)
Van kannibaal roofdier tot puppykabeljauw: hoe de mens de kweekvis schiep Na de koe, de kip en het varken moet nu ook vis eraan geloven: gekweekt worden. En omdat wij vissen niet zo schattig vinden, zijn er weinig regels die het doorfokken van vissen begrenzen. Om bijvoorbeeld aan onze vraag naar kabeljauw te voldoen, is met man en macht gewerkt aan de perfecte gedomesticeerde kabeljauw. Dit bleek nog niet zo makkelijk: de kabeljauw is een kannibaal, en bijt ook nog eens de omheining kapot. Toch is het Noorwegen gelukt (met hulp van een Nederlander) om deze roofvis te temmen. Het resultaat dat de Keuringsdienst van Waarde aantrof is bizar: deze puppykabeljauw oogt en gedraagt zich totaal anders dan de wilde variant. Hoever kunnen we gaan met het ontwikkelen van de ideale kweekvis? (Eline Derakhshan, medewerker ledencommunicatie) Keuringsdienst van Waarde: ‘Kweekvis’ (Kijktijd: 25 minuten)
Hoe de Nederlandse aanpak van de stikstofcrisis zelfs de Sahelregio in Afrika kan helpen In het coalitieakkoord staat dat de melkveehouderij zal krimpen. De meeste Nederlandse melk gaat naar het buitenland. Ontstaat daar niet een tekort? Integendeel. De spotgoedkope Nederlandse melk overspoelt de Sahelregio in Afrika al decennialang in golven. Lokale boeren zijn daardoor een speelbal van de Europese melkfabrikanten. Nu eens krijgen ze goedkoop veevoer en kunnen ze uitbreiden, dan weer zijn ze alles kwijt omdat hun klanten massaal kiezen voor de goedkope plastic zakjes melkpoeder uit Europa. Vetarme restproducten van bijvoorbeeld FrieslandCampina, aangelengd met suiker en palmolie. De sociaal-economische situatie in de Sahel is complex, maar één ding is zeker: onze melk helpt niet. (Thomas Oudman, correspondent Voedsel) De Volkskrant: ‘Tot diep in de Sahel hangen zakjes Nederlands melkpoeder, tot verdriet van de boer’ (Leestijd: 10 minuten)
Hoe een kroeggesprek over dwangarbeid uitmondde in een sleepnet vol journalisten In IT-kringen wordt het ‘function creep’ genoemd: het benutten van mogelijkheden via een toepassing die daar oorspronkelijk nooit voor bedoeld was. Zo ging het ook bij Operation Whistle Pig: in 2017 regelde de Amerikaanse douane-agent Jeffrey Rambo een ontmoeting met journalist Ali Watkins in een verborgen bar in Washington DC om te praten over dwangarbeid. Een rookgordijn, zo bleek: Rambo had het hoofd veiligheid van een senaatscommissie voor de inlichtingendiensten in het vizier, met wie Watkins een affaire zou hebben gehad. De agent ging alsmaar verder in zijn zoektocht: hij haalde Watkins’ naam door allerlei databases, zelfs eentje voor vermeende terroristen. Zo werd het sleepnet steeds groter: ook verslaggevers van The New York Times, The Huffington Post, The Wall Street Journal en persbureau AP belandden in de onderzoeksfuik. Yahoo News ontdekte dat de afdeling waar Rambo voor werkt, de Counter Network Division, nauwelijks toezicht kent en regels naar eigen inzicht maakt en breekt. De onthullingen van WikiLeaks en Edward Snowden hebben laten zien dat het verstandig is om ons daar zorgen over te maken. (Riffy Bol, algemeen redacteur) Yahoo News: ‘Operation Whistle Pig: Inside the secret CBP unit with no rules that investigates Americans’ (Leestijd: 35 minuten)
Zelfvoorzienend leven is hard werken, maar het kán Wat betekent het om ergens thuis te zijn, verbonden met je omgeving? Het fotoboek ‘De Vuurtoren Rond’ (waar ook een website bij hoort) geeft een geheel eigen antwoord op deze vraag. Fotograaf Loek Buter en technologieondernemer Jasper Hauser legden vast hoe Cornelie Ploeg (69) en Reid de Jong (de grootvader van Hauser, die vorig jaar op 87-jarige leeftijd overleed) in de vuurtoren bij het Friese dorp Workum hun eigen zelfvoorzienende biotoop hebben gecreëerd. Er is een boomgaard en een moestuin, honing krijgt Ploeg van haar eigen bijen. Water komt uit een eigen bron; elektriciteit van een windmolentje en een paar zonnepanelen. De boodschap van deze fotoserie: zelfvoorzienend leven is hard werken. Maar het kán. (Josta van Bockxmeer, correspondent Wonen) National Geographic: ‘Autarkie als ambacht’ (Lees- en kijktijd: 10 minuten)