Spring naar inhoud

Correspondenten Dimitri Tokmetzis en Maurits Martijn winnen prijs voor beste online datajournalistiek!

Zelf wijdden ze er niet eens een tweetje aan: zo bescheiden zijn ze wel. Dus maak ik het, in alle onbescheidenheid en met gepaste trots, namens hen wereldkundig: gisteren wonnen correspondenten Dimitri Tokmetzis en Maurits Martijn de prijs voor beste datajournalistiek van de Vereniging Online Journalisten Nederland.

Ze kregen de prijs voor twee spraakmakende onderzoeksartikelen: het ene over de enorme hoeveelheden data die je zo onschuldige ogende smartphone over jou als gebruiker verzamelt (en zodoende beschikbaar maakt voor geheime diensten), het andere over de vele onzichtbare trackers die al ons surfgedrag op internet bijhouden en doorspelen naar talloze onbekende bedrijven.

Niet gewonnen, maar wel genomineerd waren overigens nog twee stukken, van correspondent Jesse Frederik en stagiair Tamara Woestenburg: over het failliet van aluminiumbedrijf Aldel en de ideologische leegheid van het hedendaagse liberalisme. Ook zeker nog de moeite waard terug te lezen!

Hoe je onschuldige smartphone bijna je hele leven doorgeeft aan de geheime dienst Big Business is watching you Hoe een Amerikaanse zakenman miljoenen verdiende aan het failliete Aldel Het lege liberalisme van Mark Rutte & Co.
Oprichter