Deze week: Hoe ziet de wooncrisis eruit?

Josta van Bockxmeer
Correspondent Wonen
Animatie: Luka van Diepen (redactioneel vormgever bij De Correspondent)

Elke week delen we een selectie van onze verhalen per mail en op de site, gekozen door een medewerker van De Correspondent. Deze week aan het woord: correspondent Wonen Josta van Bockxmeer.

Er zijn verschillende manieren waarop je het over de wooncrisis kunt hebben. Je kunt kijken naar het woningtekort, de stijging van de huizenprijzen, het percentage sociale huurwoningen in een bepaalde stad.

Je kunt je ook praten met mensen die geen geschikt huis kunnen vinden. Die nog bij hun ouders inwonen, ook al zijn ze volwassen. Die samen willen wonen met hun partner, maar geen huis kunnen betalen. Of die juist te groot wonen, maar voor wie geen kleinere woning beschikbaar is.

De komende tijd schrijf ik op die laatste manier over de wooncrisis. Want dat er woningen bij moeten komen, weet inmiddels iedereen. De vraag is wat voor woningen dat moeten zijn, waar ze moeten staan, hoeveel ze mogen kosten. Kortom: de vraag is wat goede woningen zijn.

Om daarachter te komen, ben ik een nieuwe portretserie gestart. Ik wil meer weten over de manieren waarop mensen vastlopen bij de zoektocht naar een geschikt huis, en wat er nodig is om hen te helpen.

De komende tijd zal ik onder andere schrijven over een vrouw die met haar eigen kinderen noodgedwongen inwoont bij haar moeder. En over iemand die alleen is achtergebleven in het huis waar ze ooit met haar man en zes kinderen woonde, en graag een kleinere woning zou willen.

De eerste aflevering in deze reeks verscheen deze week, en gaat over een vader die na zijn scheiding weer in moest trekken bij zijn eigen ouders:

P.S. Heb je tips voor wie ik nog meer zou kunnen interviewen? Laat het me weten via josta@decorrespondent.nl. Alvast bedankt!


Verder deze week op De Correspondent:

Een door de Amerikanen gefinancierd Noors radarsysteem wekt de toorn van Moskou. De Noren zeggen de ruimte en het omliggende Noordpoolgebied in de gaten te houden, maar dat dit alles is gelooft niemand.


Je ziet het steeds vaker, ook in serieuze media: complotachtige nieuwsberichten waar veel rook wordt geblazen, zonder het vuur te laten zien.

Gooi wat politici, wat schijn van belangenverstrengeling, wat gewobde e-mails, wat suggestie van heimelijkheid en een paar ontstelde experts in de mixer en je krijgt nieuws dat perfect bij de tijdgeest past. Verhalen die ons gevoel bevestigen dat ‘ze’ in Den Haag niet te vertrouwen zijn.

Maar dat wil niet zeggen dat het ook allemaal klopt.


De meeste mensen zullen de wereld niet veranderen. De kleine groep die dat wel doet, vaart op haar eigen kompas, maakt het zichzelf bewust moeilijk en wordt vaak verketterd door de rest. Om de grote problemen van onze tijd aan te gaan, hebben we meer van dit soort radicalen nodig.


Wat gebeurt er precies aan de Russisch-Oekraïense grens? Wat staat er op het spel? Dreigt een Derde Wereldoorlog? En wat zegt dit spierballenvertoon over de macht van Vladimir Poetins Rusland en de landen daaromheen? Ruslandkenner André Gerrits beantwoordt de meest prangende vragen over de Oekraïnecrisis.