Spring naar inhoud

Correspondent Jesse Frederik wint de Anne Vondelingprijs 2021 voor de beste politieke journalistiek

Geweldig nieuws! Correspondent Jesse Frederik heeft de prestigieuze Anne Vondelingprijs gewonnen voor zijn werk over de toeslagenaffaire. Zijn onderzoek resulteerde in een serie belangwekkende verhalen op ons platform en de bestseller Zo hadden we het niet bedoeld - De tragedie achter de toeslagenaffaire.

Jesse reconstrueerde voor De Correspondent hoe de toeslagenaffaire tot stand kwam. Het ontluisterende antwoord: vrijwel iedereen – ministers, Kamerleden, ambtenaren, journalisten – deed wat je van ze zou verwachten, en juist daardoor liep alles mis.

De jury prijst de manier waarop Jesse ‘de ontstane knoop heeft trachten te ontwarren, waarbij hij soms dwars tegen de stroom in ging. Hij houdt in zijn scherpe analyses alle spelers de spiegel voor, inclusief de media die zo’n belangrijke rol in de toeslagenaffaire speelden.’

Jesse zal de prijs op woensdag 23 maart 2022 om 17.00 uur in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag in ontvangst nemen uit handen van Vera Bergkamp, voorzitter van de Tweede Kamer.

Wij zijn ontzettend trots op Jesse. Hij heeft de gave om spannend te maken wat saai, maar belangrijk is. Hij kan door ophef heen prikken en als geen ander tot de essentie komen van wat er aan de hand is. Zijn stukken zijn geliefd onder experts én leken. Hij ziet grote lijnen omdat hij elk detail kent – en schrijft dat ook nog eens met geweldige pen op.

Het is overigens niet de eerste keer dat De Correspondent de Anne Vondelingprijs wint. Vorig jaar won onze eigen Marc Chavannes de prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt voor de beste politieke journalistiek in Nederland.

Lees of beluister hier Zo hadden we het niet bedoeld. Of koop hier het boek.
Oprichter