Spring naar inhoud

Lees- en kijktip: Opdat je niet vergeet wat oorlog is

De redactie deelt iedere dag een journalistieke tip over de oorlog in Oekraïne. Vandaag deel ik, Maurits Martijn, correspondent Beter internet, een verslag uit de belegerde stad Marioepol.

Mstyslav Tsjernov en Jevgeni Maloletka zijn de enige twee journalisten van internationale media in Marioepol. Zij doen verslag van de horror in de Oekraïense havenstad.

De twee maakten de beelden die wij allemaal zagen. De zwangere vrouw op de brancard. De andere zwangere vrouw in berenpyjama. De video van de Russische tank die een flat kapotschiet.

Het AP, hun werkgever, publiceerde een artikel van hun verslag, in beeld en in tekst, en het is verschrikkelijk. Het doet pijn om te kijken en te lezen.

Je kunt gemakkelijk uit het oog verliezen wat oorlog is als je, zoals ik, vooral op zoek bent naar duiding. Wat is de geopolitieke strategie van China? Hoe gaat de wereldeconomie reageren? Welke rol speelde het Westen bij de escalatie?

Ik lees me te pletter over deze Grote Kwesties, en begrijp misschien iets meer over het waarom en het hoe nu verder, maar het werk van Mstyslav Tsjernov en Jevgeni Maloletka doet beseffen dat er niets groter is dan het wat.

Lees en kijk: AP ‘‘Why, why, why? Ukraine’s Mariupol descends into despair’’
Correspondent Beter internet