Spring naar inhoud

Zoek de ironie: Cory Doctorow’s boek Little Brother is verbannen van een leeslijst omdat het ‘autoriteit in twijfel trekt’

Hilarisch en tragisch tegelijk: Little Brother, een roman uit 2008 over een groepje jongeren dat de strijd aangaat met de schoolleiding van hun middelbare school, is in de VS van een leeslijst afgehaald omdat het te kritisch zou zijn. Volgens de rector van de Booker T Washington High School is het boek niet geschikt voor middelbare scholieren omdat het onder andere ‘autoriteit in twijfel trekt’ en ‘de hackercultuur bewierookt’.

Ironischer kan bijna niet. Een belangrijk deel van het boek gaat nu juist over de strijd tussen hoofdpersoon Marcus Yallow en zijn rector, die onder andere de boeken en informatie die zijn leerlingen te zien krijgen censureert.

Marcus Yellow verzint in het boek allerlei ludieke manieren om de controle van de schoolleiding te omzeilen en de directeur voor paal te zetten.

Als tegenreactie op het verbieden van het boek, heeft auteur Cory Doctorow tweehonderd gratis exemplaren van Little Brother naar de school gestuurd.

Lees hier het bericht uit The Guardian Lees hier mijn recensie van vorige week van Little Brother
Correspondent Beter internet