Luistertip: Waarom Oekraïeners zich Europees voelen
De redactie deelt regelmatig een journalistieke tip over de oorlog in Oekraïne. Vandaag tip ik, Maaike Goslinga, redactiechef, een Oekraïense podcast over de Oekraïense identiteit – en waarom veel Oekraïeners zich, anders dan Poetin wil doen geloven, wél als eigenstandig volk identificeren.
Wat maakt een Oekraïner? En is het een Europeaan? De aflevering ‘Ukrainian identity, explained’ van de podcast Ukraine Explainer gaat over identiteit, en waarom veel Oekraïeners vinden dat hun land in de Europese traditie past.
Een van die redenen, volgens de hosts Volodymyr Jermolenko en Tetjana Ogarkova: Oekraïeners zijn volgens hen in de kern een volk dat gelooft in zelforganisatie, de kracht van de gemeenschap en decentralisatie. Het land heeft een lange traditie in de vorm van hromoda’s, vergelijkbaar met gemeenten.
Dat zie je nu ook terug in de oorlog. Natuurlijk, president Volodymyr Zelensky staat aan het hoofd van het land, maar macht en organisatie van troepen, hulpmiddelen en materieel liggen niet bij één persoon, en zijn juist bottom-up geregeld. Dit past in een Europese traditie, en staat haaks op meer Russisch staatsbestuur met één leider die organiseert en orders geeft, leggen de journalisten uit.
Beluister hier de aflevering van Explaining Ukraine: ‘Ukrainian identity, explained’