Luisteraars! Dit keer een gesprek met Jelmer Mommers, gewaardeerd collega en auteur van het geüpdatete boek Hoe gaan we dit uitleggen? (dat moet je dus kopen). De podcast verloopt langs de klassieke lijnen van de protestantse preek: verdoemenis, verlossing, dankbaarheid.

Hoe staat het klimaat ervoor? Veel ruimte is er niet meer om de opwarming onder anderhalve graad te houden. En we lijken af te koersen op meer opwarming. Maar wat dan? Hoeveel zorgen moeten wij ons maken over doemscenario’s?

Ondertussen zijn er ook een hoop ontwikkelingen die positief stemmen. Hernieuwbare energie concurreert fossiele bronnen er op kosten al bijna uit, iets wat tot voor kort eigenlijk niet voorstelbaar was.

Maar kunnen we ze ook bouwen, al die windmolens, zonneparken en groene waterstoffabrieken? We lopen aan tegen tekorten aan personeel en stroperige procedures. De milieubeweging is altijd goed geweest in ‘nee’ zeggen, maar wat als er nu vaker ‘ja’ moet worden gezegd?

Tot slot: Rusland is een energiesupermacht, die Europa voorziet van kolen, gas en olie. Daar zijn we inmiddels niet meer zo blij mee. Wat betekent dat voor de energietransitie?

Er was ogenschijnlijke onenigheid tussen Jelmer en mijzelf (Jesse). Ik vind dat we meer inheems Europees gas moeten winnen om de gasafhankelijkheid af te bouwen. Jelmer vond dat een te snelle conclusie. Wij weten de bron van ons conflict te herleiden tot Genesis 1.

Leesvoer bij deze aflevering:

  • Rutger opende de aflevering door het kort te hebben over de meest recente toespraak van Roger Hallam, medeoprichter van Extinction Rebellion in het Verenigd Koninkrijk:
  • We bespraken ook het boek van Kim Stanley Robinson. Een fictief boek over de verschrikkelijke gevolgen van klimaatverandering en de reacties daarop van een verzonnen overheid.
  • En we noemden van Andreas Malm. Een boek waarin hij vrij extreme maatregelen noemt om klimaatverandering tegen te gaan.
  • Beluister hier van correspondent Maite Vermeulen en audioredacteur Jacco Prantl over elektriciteit in de grootste stad in Afrika Lagos, Nigeria.
  • Collega Tamar Stelling schreef eerder over de noodzaak van een planetaire bijsluiter om milieuproblemen écht op te kunnen lossen:
  • Er is echter ook veel goed nieuws te verkondigen over het klimaat – al zijn we er nog lang niet. Jelmer schreef daar onlangs en zelfs een heel boek waarin je kunt lezen wat je zelf kunt doen om het klimaat een handje te helpen. Bestel hier de nieuwste editie van

Weet ons te vinden via rudienfreddieshow@decorrespondent.nl met al jullie vragen en opmerkingen!